SVIJET

Sirijski opservatorij za ljudska prava: Borba protiv ISIL-a ušla u posljednju fazu

26.950 ljudi, uključujući strance koji su se borili za ISIL, napustilo područje istočno od Eufrata

Avaz.ba

25.1.2019

Rat protiv ISIL-a u Siriji ulazi u završnicu, objavili su danas sirijski Kurdi i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

- Rat protiv ISIL-a je u posljednjim fazama i svakoga sata trpe nove teške žrtve - rekao je Radur Kselil (Xelil), predstavnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržava SAD.

SDF, pobunjeničke snage predvođene Kurdima, oslobodile su velik dio sirijskog teritorija koji je držao ISIL, uključujući bivši de facto glavni grad Raku.

Rami Abdel Rahman, vođa Sirijskog opservatorija za ljudska prava, rekao je da se kurdski borci sada bore protiv boraca ISIL-a koji se nisu htjeli predati.

- Provodi se posljednja faza bitke protiv ISIL-a istočno od Eufrata, gdje je ograničena na vrlo malo područje - rekao je.

Kurdski izvori kazali su da su preostali militanti ISIL-a pokušali izvesti protunapad na SDF u četvrtak navečer, ali nisu uspjeli i dosta ih je poginulo.

Prema Opservatoriju, poginulo je oko 34 militanata.

Opservatorij je ranije ove sedmice objavio da je oko 26.950 ljudi, uključujući strance koji su se borili za ISIL, napustilo područje istočno od Eufrata od početka ofenzive SDF-a u septembru. U ofanzivi je poginulo 1.213 džihadista, 653 boraca SDF-a i 388 civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.