ATINA

Kraj sage: Grčki parlament odobrio sporazum o promjeni imena Makedonije

Grčki parlament ratificirao sporazum o promjeni imena Makedonija. AFP

Avaz.ba

25.1.2019

Grčki poslanici danas su ratificirali sporazum o promjeni imena Makedonija.

Poslanici su tako uručili premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu (Alexis Tsipras) dozvolu da se konačno okonča jedan od najtvrdokornijih diplomatskih sporova na svijetu.

Kako navodi AFP, Ciprasova stranka Siriza osigurala je većinu u glasanju, a podršku su pružili i nekoliko nezavisnih poslanika.

Prema tom sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i EU.

Parlament je sa 153 glasa "za" i 146 glasova "protiv", uz jedan suzdržan, odobrio novo ime Bivše jugoslavenske Republike Makedonije koja će od sada nositi zvanični naziv Republika Sjeverna Makedonija, uprkos široko rasprostranjenom protivljenju grčke javnosti.

Usvajanju sporazuma je prethodila, kako je rekao predsjednik Skupštine Nikos Vutsis, jedna od najdužih debata posljednjih godina, piše "Katemerini". Debata je trajala 38 sati, a za riječ se javilo gotovo 200 poslanika.

Ubrzo se oglasio makedonski premijer Zoran Zaev.

- Čestitam svom prijatelju Ciprasu, zajedno su naši narodi postigli historijsku pobjedu. Živio Prespanski sporazum! Za vječni mir i napredak na Balkanu i u Evropi - napisao je Zaev na Twitteru.

Među prvima je na ovu vijest reagirao predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, koji je na Twitteru napisao čestitku grčkom i makedonskom premijeru.

- Imali su maštu, rizikovali su, bili su spremni da žrtvuju svoje interese za veće dobro. Zorane, Aleksise - svaka čast! Nemoguća misija je realizirana - rekao je Tusk.

Vijest su pozdravili i šef NATO-a Jens Stoltenberg, koji je rekao da se raduje članstvu Sjeverne Makedonije u Alijansi, zatim šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn).

- Danas je historijski dan, Grčka čuva važan dio svoje historije i drevne grčke Makedonije - poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras nakon što je u parlamentu, poslije 38 sati rasprave, ratificiran sporazum iz Prespe.

Cipras je poručio da je danas ispisana "nova stranica" u historiji Balkana.

- Mržnja nacionalističkih konflikata i argumenata ustupit će svoje mjesto prijateljstvu, miru i saradnji - poručio je Cipras na svom Twitter nalogu, dodajući da će nove generacije u objema zemljama biti dužne onima koji su imali hrabrosti i usude da polože temelj "budućnosti mira, solidarnosti i mirne koegzistencije dva naroda".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.