MISIJA

Iskopavanje rude na Mjesecu počinje do 2025. godine

ESA potpisala ugovor s proizvođačem raketa "Ariane", koji bi trebao obučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita

Regolit prekriva cijelu Mjesečevu površinu do dubine od najmanje tri i po metra. Twitter

Avaz.ba

27.1.2019

Evropska svemirska agencija (ESA) planira početi s iskopavanjem ruda na Mjesecu do 2025.

ESA je zato potpisala ugovor s proizvođačem raketa "Ariane", koji bi trebao obučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita, Mjesečevog kamena. 

Regolit prekriva cijelu Mjesečevu površinu do dubine od najmanje tri i po metra i mogao bi se preraditi da bi se dobili kisik, voda i potrebno gorivo.

Mnoge svemirske agencije vjeruju da je iskopavanje ruda na Mjesecu ključno za uspostavljanje stalnih lunarnih baza ili kolonija.

- Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održivog lunarnog istraživanja i ovo istraživanje je dio sveobuhvatnog plana ESA da Evropu učini partnerom u tom istraživanju - rekao je jedan od direktora agencije Dejvid Parker (David).

"ArianeGroup", evropski konzorcij za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mjesec, nego robotske opreme. 

- Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mjesecu i "ArianeGroup" će stoga podržavati sve postojeće i buduće evropske projekte da bi Evropa imala nezavisan i suveren pristup svemiru - rekao je prvi čovjek kompanije Andre-Hubert Rasel (Andre-Hubert Roussel).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.