SJEĆANJE

Na 75. godišnjicu opsade Lenjingrada Njemačka donirala 12 miliona eura Rusiji

Vladimir Putin položio cvijeće kod spomenika ''Majka Domovina'' na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg: Vladimir Putin položio cvijeće. AFP

Index.hr

27.1.2019

Njemačka je donirala 12 miliona eura Rusiji na 75. godišnjicu okončanja razorne opsade tadašnjega grada Lenjingrada, a danas Sankt Peterburga, objavile su danas dvije zemlje u saopćenju.  

- Taj humanitarni potez pridonijet će uređenju bolnice i osnivanju rusko-njemačkog centra - objavila su ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja u zajedničkom saopćenju.

Rekli su da su vjereni da će ta dobrovoljna akcija poboljšati kvalitet života osoba koje su preživjele blokadu i pomoći historijskom pomirenju naroda obiju zemalja, što je temeljno za buduće bilateralne odnose, navodi se u saopćenju.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala je 872 dana, do 27. januara 1944., kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tokom sovjetskog Velikog rata protiv nacističke Njemačke. Od tri miliona stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola miliona civila.

Više od 2.500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući kontroverzni raketni sistem Iskander-M, učestvovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i po godine opsade.

- Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli od povreda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova - izjavio je komandant Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika ''Majka Domovina'' na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu. 

- Ovo je vrlo važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina lično - izjavio je njegov portparol Dmitrij Peskov.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.