VELIKA BRITANIJA

Nakon čak 10 dana princ Filip se izvinio ženi povrijeđenoj u sudaru koji je prouzrokovao

Ema Ferveder zadobila je tom prilikom prijelom ručnog zgloba

Princ Filip. AFP

Avaz.ba

27.1.2019

Princ Filip (Philip), suprug britanske kraljice Elizabete II (Elisabeth), izvinio se danas ženi koja je nedavno povrijeđena u saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao i on.

Princ Filip (97) rekao je toj ženi po imenu Ema Ferveder (Emma Fairweather) da duboko žali što je ona zadobila povrede kada se 17. januara automobil koji je vozila sudario s Land Roverom za čijim je volanom bio on.

U pismu koje je objavio britanski list ''Sunday Mirror'' Filip je rekao da ga je zaslijepilo sunce kada je izašao na glavni put u blizini kraljevske rezidencije u Sandringemu na istoku Engleske.

- Samo mogu pretpostaviti da nisam vidio automobil koji mi je dolazio u susret i veoma mi je žao zbog posljedica - napisao je princ u pismu.

Ema Ferveder zadobila je tom prilikom prijelom ručnog zgloba, dok je princ Filip ostao nepovrijeđen iako se njegov automobil prevrnuo.

Poslije ove saobraćajne nesreće, suprug britanske kraljice nije optužen ni za kakav prekršaj i nastavio je voziti.

Čak je viđen za volanom svog novog Land Rovera svega dva dana nakon tog incidenta, a novi model Freelandera, u kojem je princ viđen na mjestu vozača, isporučen je u Sandringem dan poslije sudara, prenio je BBC.

Saobraćajna nesreća u kojoj je princ Filip učestvovao potakla je na društvenim mrežama raspravu o tome bi li starije osobe trebale voziti.

U skladu s aktuelnim britanskim zakonom vozači stariji od 70 godina moraju se podvrgnuti sistematskom pregledu da bi produžili vozačku dozvolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.