SVIJET

Izrael priznao Guaida za predsjednika Venecuele

Maduro nešto ranije odbacio međunarodni ultimatum da u roku od osam dana raspiše nove izbore

Benjamin Netanjahu. AFP

Srna

27.1.2019

Izrael je danas zvanično priznao predsjedavajućeg Nacionalne skupštine Venecuele Huana Guaida (Juan) za predsjednika te južnoameričke države, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu). 

Netanjahu je danas objavio da se Izrael pridružio SAD, Kanadi i nekoliko južnoameričkih država u priznanju novog rukovodstva u Venecueli.

Guaido se sredinom sedmice proglasio za vršioca dužnosti predsjednika tokom protesta opozicije protiv lidera Nikolasa Madura (Nicolas).

Maduro je nešto ranije odbacio međunarodni ultimatum da u roku od osam dana raspiše nove izbore i smatra da je Guaido prekršio Ustav kada se proglasio sa predsjednika.

Maduro je u izjavi za medije naveo da je otvoren za dijalog i da postoji mala vjerovatnoća za njegov susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), ali da to nije nemoguće.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Španija i EU poručile su jučer Maduru da ima rok od osam dana da organizira izbore ili će priznati lidera opozicije Huana Guaida za predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.