PROBLEMI

Seks afere koje su uzdrmale svijet: Ko je bio "klijent broj 9", a čiju karijeru je uništio videosnimak na državnoj TV

Nakon što su priče o prevarama, prostitutkama, silovanjima i sukobima interesa dospijevale u javnost, mnogi zvaničnici su podnijeli ostavke

Agencije

Avaz.ba

27.1.2019

Pojedini šefovi država, političari i zvaničnici koji su na čelu svjetskih ogranizacija su s vremena na vrijeme bili u centru velikih skandala koji su uzdrmali javnost. Neki su bili akteri i seks afera, a posljedice njihovih djela su ponekad prelazile granice njihovih država.

Nakon što su priče o prevarama, prostitutkama, silovanjima i sukobima interesa dospijevale u javnost, mnogi zvaničnici su podnijeli ostavke. 

Evo o kojim seks skandalima se i danas priča.

KLINTONOVA AFERA

- Nisam imao seksulane odnose sa tom ženom - ove riječi su krasile naslovne strane brojnih novina širom svijeta. Tako je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) negirao da je imao aferu sa mladom stažistkinjom Monikom Levinski (Monica Lewinsky) u Bijeloj kući.

Oralni seks i isflekana plava haljina, zamalo su koštale Klintona predsjedničkog položaja.

Priča je izašla u javnost 1998. godine na jednom trač sajtu. Monika Levinski je imala 21. godinu, a njena veza sa tadašnjim predsjednikom je trajala 18 mjeseci.

Ona je detalje veze povjerila svojoj saradnici Lindi Trip (Linda Tripp). Trip je tajno snimala njihove razgovore i dostavila ih je nezavisnom tužiocu Kenetu Staru (Kenneth Winston Starr).

Uz podršku svoje žene Hilari (Hilary), Klinton je demantirao aferu. Kako je istraga napredovala utvrđeno je da je Klinton imao "neprikladan fizički odnos" sa Monikom.

Tužilac je poslao svoj izvještaj u 36 kutija Predstavničkom domu, koji su pokrenuli proces za Klintonvu smjenu. Međutim, predsjednik je oslobođen svih optužbi na suđenju u Senatu 1999. godine.

MISTERIJA MONRO

Kada je glumica Merilin Monro (Marilyn Monroe) bez daha otpJevala pJesmu "Sretan rođendan" tadašnjem američkom predsjedniku Džonu Kenediju (John Kennedy), špekulacije o njihovoj romansi su dostigle vrhunac. Televizijski prijenos rođendanske proslave predsjednika na Medison Sver Gardenu 19. maja 1962. godine, posljednje je zvanično pojavljivanje lijepe Merilin.

Javnost je dugo brujala o njihovoj strastvenoj aferi, međutim, glumica nije bila u vezi samo sa predsjednikom. Špekulira se da je imala aferu i sa njegovim bratom Robertom Kenedijem i to u isto vrijeme.

Prijatelji pokojne glumice su tvrdili da je ona bila zaljubljena u Džona Kenedija i da je sebe već zamišljala kao buduću prvu damu.

Braća su raskinula sa Merilin, ali ona nije htjela da šuti, već je namjeravala da u javnost izađe sa detaljima afere.

Njena tajanstvena i tragična smrt u avgustu 1962. godine je podstakla brojne teorije zavjere. Mnogi misle da su upravo Kenedijevi odgovorni za njenu smrt jer je znala previše, pa je mogla znatno da umanji ugled porodice.

LJUBAVNI KLIJENT BROJ 9

Nekada je bio poznat kao "Gospodin Čistunac", a onda je postao "Klijent broj 9". Čovjek koji je u SAD bio poznat kao oštar protivnik prostitucije, bio je zapravo osoba koja je i sama unajmljivala djevojke za seks.

Guverner države Njujork Eliot Spitzer, podnio je ostavu u martu 2008. godine, zbog toga što je navodno umiješan u elitnu prostituciju.

On je navodno uhvaćen u jednom hotelu u Vašingtonu kako dogovara sastanak sa jednom prostitutkom, piše Telegraf.

Navodno sretno oženjen muškarac, otac troje djece i osoba koja se borila protiv korupcije, bio je pokrovitelj VIP kluba.

Sudski spisi pokazuju da se posao sastojao od 50 prostitutki koje su pružale usluge bogatim klijentima širom SAD i Evrope.

Guverner je plaćao usluge koje su koštale između 1.000 i 5.500 dolara po satu. Podnio je ostavku zbog "privatnih problema".

PLATI ZA LJUBAV

Velikodušno povećanje plate koje je šef Svjetske banke sredio za svoju djevojku, koštalo ga je posla. Paul Volfovic (Wolfowitz) je bio prinuđen da podnese ostavku 2007. godine kada je proglašen krivim za kršenje pravila institucije za koju je radio.

On je pomogao svojoj djevojci da dobije unapređenje i veliko povećanje plate, kada je iz Svjetske banke prešla u američki Stejt department.

Ona je posao promijenila kako bi izbjegla sukob interesa kada je Volfovic posta šef Svjetske banke 2005. godine.

Njena plata se povećala za 60.000 dolara godišnje bez plaćanja poreza, što je značilo da je bolje plaćena od tadašnje državne sekretarice Kondolize Rajz (Condoleezza Rice). Ovo je bio veliki skandal za Svjetsku banku, što je dovelo do velike krize.

NAJBOLJE ČUVANA TAJNA U FRANCUSKOJ

Vanbračna afera tadašnjeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana (François Mitterrand) je priča koja je uzdrmala javnost. On je sa svojom ljubavnicom bio u vezi decenijama, a iz te veze su dobili i kćerku.

Iako se nikada nije razveo, njegova vanbračna afera je potrajala sve do njegove smrti.

Miteranova ljubavnica je u jednom intervjuu otkrila da je tokom njihove veze duge 33 godine, prihvatala neprihvatljivo jer je tako bila vaspitana. Čak je objavila i ljubavna pisma koja joj je Miteran pisao.

Ona je sa svojom kćerkom Mazarin bila na Miteranovoj sahrani, što je bilo prvo javno pojavljivanje majke i kćerke.

Sa kćerkom godinama živjela u stanu u centru Pariza, a za njihovo postojanje se saznalo na kraju njegovog mandata 1994. godine, kada je djevojka imala 20 godina.

SEKS, LAŽI I ŠPIJUNAŽA

Kada je jedan od moćnih ljudi u Velikoj Britaniji "pao" na djevojku iz Londona, malo ko je bio svjestan da će ta romansa uništiti vladu.

Skandal je potresao Britaniju na vrhuncu Hladnog rata. Džon Profumo (John), državni sekretar za rat, bio je Konzervativac, oženjen filmskom zvijedom i član najvišeg društva.

Njegova kratka i strastvena afera sa zabavljačicom Kristin Keler (Christine Keeler) pokrenula je lavinu događaja.

U martu 1963. godine, Profumo je rekao Donjem domu parlamenta da nije u vezi sa Keler. Deset sedmica kasnije je priznao da je obmanuo parlament i dao je ostavku.

Ono što je dolilo ulje na vatru jeste činjenica da se Keler viđala i sa vojnim atešom SSSR, za koga su mnogi sumnjali da je špijun. Skandal je uništio britansku vladu.

MALOLJETNICE I "BUNGA-BUNGA"

Berluskonijevu burnu karijeru zbog koje "trpi posljedice" i dan danas obilježeili su i mnogobrojni drugi skandali zbog kojih su ga čak nazivali i "vijagra-premijerom".

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni (Berlusconi) uvijek je govorio da su pisanja štampe o skandalima zbog njegovih odnosa sa kolegama, od kojih je jedna bila maloljetna, "nedostojni napadi" na njega. Ali on se uvijek opredjeljivao za provokacije umjesto opravdavanja. 

Jedan od najvećih skandala koji su obilježili Berluskonijev život i karijeru su njegove "bunga-bunga" žurke. On je poznat po svojim navodnim raskalašnim zabavama na kojima je sebi i svojim gostima omogućavao "druženje" s raznim ljepoticama, od kojih su pojedine bile maloljetne.

Marokanka Karima el Mahrug poznatija kao "Rubi, kradljivica srca" otjerala je Berluskonija na sud, što je u to vrijeme kao bomba odjeknulo u javnosti. Mediji su svakodnevno objavljivali navodne detalje sa pomenutih zabava. Rubi je na suđenju svjedočila da su djevojke koje su dolaze na te zabave morale biti obučene kao seksi časne sestre ili kao medicinske sestre.

Protiv Berluskonija se vodila i istraga zbog toga što je, navodno, plaćao svjedocima, djevojkama koje su dolazile na njegove zabave, da lažno svjedoče na suđenju u slučaju Rubi. Bivši premijer Italije je u junu 2013. godine proglašen krivim za plaćanje seksa, a na suđenju se branio tvrdnjom da nije znao da je Rubi u to vrijeme bila maloljetna.

RUSKI SEKS SKANDAL

To je bio videosnimak koji je uništio jednu karijeru. Slike muškarca u krevetu sa dvije prostituke su emitirane na ruskoj televiziji u martu 1999. godine.

Čovjek koje se nalazio na njima dosta je ličio na tadašanjeg ruskog tužioca Jurija Skuratova. Priča je izbila na vidjelo u vrijeme kada su politički seks skandali bili gotovo nepoznati u Rusiju.

Neposredno prije emitiranja, Skuratov je pokrenuo niz istraga o korupciji protiv nekoliko istaknutih ličnosti u vladi. On je demantirao da je on na snimku i istakao je da je u pitanju diskreditiranje njegovog rada protiv korupcije.

Tadašnji predsjednik Boris Jeljcin je osudio Skuratova zbog moralne beskrupuloznosti i spletki. Iako nije dokazano da je Skuratov čovjek sa snimka, državni tužilac je smijenjen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.