MOLBA

Gvajdo pozvao britansku premijerku da spriječi Madurov pristup rezervama zlata

Njemačka, Francuska i Španija upozorile predsjednika Venecuele da u roku od osam dana raspiše izbore

Huan Gvajdo i Nikolas Maduro. cbc.ca

Avaz.ba

28.1.2019

Venecuelanski samoproglašeni predsjednik Huan Gvajdo (Juan Guaido) pozvao je britanske vlasti da spriječe predsjedniku Nikolasu Maduru (Nicolas) pristup rezervama zlata u banci "Bank of England". Također, narod svoje zemlje pozvao je na nove demonstracije u srijedu i subotu da bi pridobio vojsku na svoju stranu.

Grupa zapadnih zemalja i većina država Latinske Amerike optužuje Madura za izrugivanje demokratiji te su priznale Gvajda za privremenog šefa države do novih izbora koji bi trebali donijeti stabilnost Venecueli, državi bogatoj naftom, ali uništene privrede.  

Od prošle godine Madurova vlada pokušava vratiti u domovinu zlato iz "Bank of England", strahujući da bi ono moglo biti zamrznuto međunarodnim sankcijama koje bi bile donesene protiv njegove uprave. Vrijednost tih rezervi je oko 1,15 milijardi eura. 

U pismima britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresi May) i guverneru banke Marku Karneju (Carney) Gvajdo je rekao da dužnosnici Madurove vlade pokušavaju prodati zlato i novac prebaciti u Centralnu banku u Venecueli.

- Molim vas da zaustavite tu nezakonitu transakciju. Ako novac bude transferiran, na osnovu njega će se nezakoniti i kleptokratski režim Nikolasa Madura koristiti za represiju i brutalnost nad venecuelskim narodom - izjavio je Gvajdo.

Njemačka, Francuska i Španija pozvale su u subotu predsjednika Madura da u roku od osam dana raspiše izbore, inače će Gvajda priznati za privremenog šefa države. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.