BERZA

SAD ukinule sankcije, rastu akcije Deripaskinih kompanija

Trampova administracija je u nedjelju ukinula kaznene mjere protiv drugog najvećeg proizvođača aluminija u svijetu

Deripaska: Sankcije protiv njega ostaju na snazi. Agencije

Avaz.ba

28.1.2019

Nakon što su Sjedinjene Američke Države formalno ukinule sankcije protiv te kompanije, akcije ruskog aluminijskog giganta "Rusala" porasle su skoro osam posto na hongkonškoj berzi. 

Osim "Rusalu", sankcije su ukinute i za još dvije kompanije povezane s ruskim biznismenom Olegom Deripaskom. SAD su u nedjelju ukinule kaznene mjere protiv drugog najvećeg proizvođača aluminija u svijetu "Rusala", njegovog matičnog preduzeća "En + Group Plc" i energetske kompanije "EuroSibEnergo". Te tri firme su od aprila prošle godine pogođene sankcijama.

Kako su naveli iz američkog ministarstva finansija, ove tri kompanije uspjele su ispuniti neophodne uvjete za smanjenje “direktnog i indirektnog vlasničkog udjela” i prekidanje kontrole ruskog tajkuna Olega Deripaske. No, sankcije protiv njega ostaju na snazi. 

Deripaska je značajno smanjio svoj udio u kompanijama i on sada posjeduje manje od 45 posto u EN + od ranijeg udjela od oko 70 posto. Evropski delegati u SAD su ranije podržavali planove administracije Donalda Trampa (Trump) da ukinu sankcije protiv tri ruske kompanije, rekavši da će to spasiti hiljade radnih mjesta i spriječiti “ozbiljnu štetu evropskoj aluminijskoj industriji”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.