SVIJET

U Britaniji sve više slučajeva "peglanja" grudi curicama vrućim kamenom

Najmanje 1000 žena podvrgnuto ovom brutalnom postupku

Procedura se izvodi u Velikoj Britaniji. Screenshot

index.hr

28.1.2019

U Velikoj Britaniji sve se više primjenjuje opasna tradicionalna afrička praksa “peglanja” ženskih grudi vrućim kamenom kako bi se odgodilo formiranje dojki, utvrdila je istraga "Guardiana".


Margaret Niuidževira (Nyuydzewira), voditeljica grupe za dijasporu Came Women and Girls Development Organisation (Cawogido), procijenila je da je najmanje 1000 žena i djevojčica u Velikoj Britaniji podvrgnuto ovakvom brutalnom postupku, no da do sada nije bilo sustavnog istraživanja i prikupljanja podataka te se ne zna tačno o kojoj se brojci radi.

Jedna druga aktivistica koja je htjela ostati anonimna, rekla je za "Guardian" da zna za najmanje 15 do 20 nedavnih slučajeva takve prakse samo u gradu Krojdonu.

Procedura se provodi u Velikoj Britaniji

- Ta procedura se obično izvodi u Velikoj Britaniji, a ne u inostranstvu kao što je slučaj s genitalnim sakaćenjem žena -, rekla je i pritom opisala proces “peglanja” ženskih grudi u kojem tetke ili bake koriste vrući kamen i snažno njime masiraju dojke djevojčice kako bi oštetile tkivo i usporile njihov rast.

- Ponekad to rade jednom sedmično ili jednom svake dvije sedmice - rekla je.

Počinitelji, a obično se radi o majkama, smatraju takav postupak tradicionalnom mjerom koja štiti djevojčice od neželjene muške pažnje, seksualnog uznemiravanja i silovanja. Medicinski stručnjaci i same žrtve smatraju da je to zlostavljanje djece i da može dovesti do fizičkih i psihičkih ožiljaka, infekcija, nemogućnosti dojenja, deformiteta i raka dojke.


Policija nije primila nikakve prijave

Britanska policija izjavila je da nije primila prijave o takvoj praksi, ali da već neko vrijeme sumnja da se takve stvari događaju.

- Da sam znao da se to događa, učinio bih nešto u vezi s tim - rekao je inspektor Alen Dejvis (Allen Davis) iz policije.

- Morate prijaviti takav zločin. Ljudi moraju shvatiti da je takav postupak zlostavljanje djece - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.