ZANIMLJIVO Razgovara putem zaštićene telefonske linije

Kako Vladimir Putin, za 19 godina na državnim funkcijama, nikada nije bio prisluškivan

Tokom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog budžeta izdvojeno je nešto više od tri miliona eura

Avaz.ba
29.01.2019 07:35

Vladimir Putin

Foto: Arhiv

Ruski predsjednik Vladimir Putin, za 19 godina na državnim funkcijama, nikada nije bio prisluškivan. Za to postoje jednostavni razlozi: on ne koristi pametni telefon, nema ga na internetu, njegovi službeni razgovori su posebno šifrovani, prenosi b92.net.

Putinu, za razliku od drugih svjetski poznatih ličnosti i institucija, niko nikada nije hakirao lične podatke niti su s njim ikada razgovarali "telefonski huligani", lažno se predstavljajući, kao što su to imali prilike da iskuse drugi državnici.

Ruski lider ne koristi pametni telefon ni aplikacije za slanje poruka, a veoma rijetko koristi internet. Ako bi strane obavještajne službe ili "telefonske šaljivdžije" željele stići do Putina, morali bi mu prići veoma blizu.  

- Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi dajete potvrdu da ste spremni da sve svoje podatke iznesete na uvid javnosti - rekao je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

O važnim temama Putin isključivo razgovara putem zaštićene telefonske linije, a zaštitu je nemoguće "provaliti" jer se glas kodira u digitalni signal pomoću složenog kriptografskog algoritma.

Potrebno je godinu i po da se taj algoritam dešifrira, a to je besmisleno činiti jer se tokom razgovora algoritam, po principu slučajnog izbora, više puta u različitim intervalima mijenja. Sistem su osmislili ruski stručnjaci za sigurnost.

U takvom sistemu podaci se prenose pomoću fotona i, da bi se prepoznali, potrebno je promijeniti njihovo stanje, što nije moguće učiniti neprimjetno.

Tokom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog budžeta izdvojeno je nešto više od tri miliona eura.
NA VRH