SVIJET Američki predsjednik govorit će prije zajedničke sjednice Kongresa

Tramp prihvatio poziv Pelosi da 5. februara održi govor o stanju nacije

Ovaj govor postao je sporna tačka u pregovorima u vezi s deblokiranjem djelimičnog prekida rada savezne vlade, koji je okončan u petak

Fena
29.01.2019 11:21

Pelosi i Tramp

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prihvatio je poziv predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) da održi govor o stanju nacije 5. februara, objavila je Bijela kuća.

- U pismu koje sam vam uputila 23. januara navela sam da bismo trebali raditi zajednički na određivanju obostrano prihvatljivog datuma da vlada ponovo započne s radom kako bi odredila dan vašeg obraćanja o stanju nacije. Usaglasili smo se u našem današnjem razgovoru da taj datum bude 5. februara - navodi Pelosi u pismu koje je objavio njen ured.

Dodala je da poziva Trampa da održi govor o stanju nacije prije zajedničke sjednice Kongresa 5. februara.

Tramp je prihvatio njen poziv.

- Velika mi je čast da prihvatim vaš poziv. To je velika priča koju tek treba ispričati i veliki su ciljevi koje treba ostvariti - objavio je Tramp u tvit.

Savjetnik Pelosi potvrdio je da je ona uputila poziv Trampu u ponedjeljak.

Govor o stanju nacije postao je sporna tačka u pregovorima u vezi s deblokiranjem djelimičnog prekida rada savezne vlade, koji je okončan u petak. Pelosi je prvobitno pozvala Trampa 3. januara da održi govor u utorak.

Nakon što je prekid rada savezne vlade trajao veći dio mjeseca, Pelosi je zatražila 16. januara da Tramp odgodi obraćanje o stanju nacije ili da to učini pismenim putem. On je ipak pristao na njen zahtjev da održi govor nakon deblokade rada savezne vlade, prenosi CNN.

NA VRH