POLITIKA Anjes Kalamar nije odobren pristup

Saudijska Arabija još nije dala dozvolu za ulazak istražnog tima UN-a u konzulat u Istanbulu

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je saudijski prijestolonasljednik, princ Muhamed bin Selman naredio akciju ubistva Kašogija

Srna
29.01.2019 11:53

Konzulat Saudijske Arabije

Foto: Arhiv

Saudijska Arabija još nije dala dozvolu za ulazak istražnog tima UN u Konzulat te zemlje u Istanbulu, gdje je ubijen novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi), saopćila je danas Anjes Kalamar (Agnes Callamard), specijalna izvjestiteljica svjetske organizacije. 

Kalamar, koja predvodi istražni tim UN u Turskoj, nakratko je obišla dio Istanbula u kojem se nalazi Konzulat Saudijske Arabije, ali nije mogla ući u objekat. 

Ona je u obraćanju ispred zgrade rekla da je zatražila pristup od saudijskih vlasti i sastanak sa saudijskim vlastima u Turskoj.

Pošteno govoreći, zahtjev je njima stigao prilično kasno, pa je potrebno da im damo još malo vremena da ga obrade - rekla je Kalamar. 

Saudijski novinar ubijen je u zgradi Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, kada je došao da preuzme dokumente za vjenčanje. On je bio kolumnista "Washington post", poznat kao kritičar saudijske vladajuće porodice.

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je saudijski prjestolonasljednik princ Muhamed bin Selman (Mohamed bin Salman) naredio akciju ubistva Kašogija. 

Prema navodima američkih službi, Kašogijevo tijelo je raskomadano i sklonjeno na lokaciju koja nije poznata javnosti.

Zvanični Rijad demantirao je da je princ umiješan.
NA VRH