ODLUKA

Nove sankcije za Venecuelu, blokirana imovina od šest milijardi eura

O političoj krizi u državi raspravljat će se u ponedjeljak, 4. februara, na vanrednom sastanku "Lima grupe", koju čini 13 latinoameričkih zemalja

SAD uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji. Arhiv

Avaz.ba

29.1.2019

SAD su uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopćeno je u ponedjeljak iz Bijele kuće.

Nastavljamo razotkrivati korupciju Nikolasa Madura (Nicolas) i njegovih bliskih saradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više pljačkati imovinu naroda Venecuele - rekao je na konferenciji za novinare savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John). 

SAD su blokirale čitavu imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 6 milijardi eura i zabranjuju poslovanje s njom, saopćilo je američko ministarstvo finansija. 

Svaka kupovina nafte iz Venecuele u SAD može dovesti do blokade računa kupca - saopćio je ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin). 

Izuzetak za kupce bit će samo za neke evropske i karipske države.

Savjetnik američkog predsjednika Džon Bolton je dodao da Vašington poziva vojsku i policiju Venecuele da priznaju prelaznu vlast u zemlji. 

Lider opozicije u Veneculi i privremeni predsjednik Juan Gvajdo (Huan Gvaido) prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nikolasa Madura.

Gvajdo je pozvao građane Venecuele da se okupe na mirnom, dvosatnom protestu u podne u srijedu, i da “traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda.” U subotu Gvajdo poziva pristalice širom države i svijeta da izađu na ulice, istog dana, kada istječe rok Evropske unije da se raspišu novi izbori. 

- U zemlji i širom svijeta u subotu ćemo biti na ulicama Venecuele i svuda u svijetu da prihvatimo podršku Evropske unije narodu Venecuele, ali i ultimatum do nedjelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav već i onog ko je sada preuzeo ovlaštenja predsjednika - kazao je on.

Gvajdo nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokratiju i odbace Madurovu vladavinu. 

- Danas vam naređujem, vojnici Venecuele: ne sprečavajte mirne demonstracije kao prije - istakao je Gvajdo.

O političoj krizi u Venecueli raspravljat će se u ponedjeljak, 4. februara, na vanrednom sastanku "Lima grupe", koju čini 13 latinoameričkih zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.