AMERIKA

Šef američkih obavještajaca: Rusija i Kina najveća su nam prijetnja u špijunaži

Ističe i da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja odreći svoje nuklearne moći

Dan Kouts. AFP

Avaz.ba

29.1.2019

Rusija i Kina predstavljaju najveću prijetnju SAD u pogledu špijunaže i kibernetičkih napada, a te su dvije zemlje povezanije nego što su to bile decenijama, rekao je danas direktor američke nacionalne obavještajne agencije Dan Kouts (Coats) američkim senatorima dok je govorio o prijetnjama širom svijeta.

- Dok dvije zemlje pokušavaju proširiti svoj globalni doseg, neki američki saveznici se udaljavaju od Vašingtona reagirajući na promjene američkih politika po pitanjima sigurnosti i trgovine - rekao je Kouts predstavljajući izvještaj.

Također ističe i da Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja sve češće koriste kibernetičke operacije.

- To rade kako bi ugrozile i umove i mašine na više načina, krađom informacija, utjecanjem na naše građane ili narušavanjem kritične infrastrukture - rekao je Kouts. 

Također je rekao da se američki protivnici vjerovatno već pokušavaju uplesti u američke izbore 2020., poboljšavaju svoje sposobnosti i dodaju nove taktike. Kouts tvrdi da će se ruski društveni mediji i dalje fokusirati na jačanje društvenih i rasnih napetosti, potkopavanje povjerenja u vlasti i kritiziranje političara za koje se smatra da su protiv Rusije.

U izjavi je, također, rekao da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja odreći svoje nuklearne moći uprkos posljednjim naporima koji su ukazivali na takve akcije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.