EVROPA

Još jedno glasanje u britanskom parlamentu: Predloženi važni amandmani o Brexitu

Nakon glasanja odlučuje se i o završnoj izjavi, ali ona automatski vladi ne diktira iduće korake

Brexit: U britanskom parlamentu upućeni brojni amandmani. AFP

Index.hr

29.1.2019

Britanski zastupnici upravo raspravljaju i glasaju o odgovoru premijerke Tereza Mej (Theresa May) na odbijanje njezinog plana za Brexit u parlamentu. 

To neće biti repriza glasanja od 15. januara kad je parlament s 432 glasa za i 202 protiv odbacio sporazum o izlasku koji je premijerka postigla s Evropskom unijom.

Koje su opcije?

Mej je naglasila da želi osigurati ustupke vezane za granicu Sjeverne Irske kako bi vratila podršku zastupnika svoje stranke koji podržavaju Brexit, kao i manje sjevernoirske stranke koja joj održava većinu u parlamentu, ali se protivi trenutnom sporazumu.

Dio zastupnika želi da parlament, a ne vlada, kontrolira i definira Brexit. Taj bi scenarij, ako uspije, imao značajne posljedice jer bi zastupnici koji žele blokirati, odgoditi ili ponovno pregovarati o Brexitu, dobili pravni put da to čine.

Drugi dio parlamentaraca predlaže alternative premijerkinom sporazumu i žele je nagovoriti da promijeni smjer i traži bliskije odnose s EU ili održi još jedan referendum.

Šta se događa?

Zastupnici se nadaju da će amandmanom primorati Mej da promijeni strategiju. Zasad ih je prijavljeno 14. Predsjednik parlamenta Džon Berkov (John Bercow) je oko 13 sati po lokalnom vremenu objavio koji od njih su odabrani za raspravu i glasanje.

O njima se pojedinačno odlučuje od 19 sati. Svako glasanje traje oko 15 minuta, a rezultat se objavljuje u parlamentu.

Nakon glasanja o svim amandmanima, odlučuje se i o završnoj izjavi, ali ona automatski vladi ne diktira iduće korake.

Tereza Mej. AFP

Ključni amandmani

Amandman B – potpisala 103 zastupnika

Njime se kontrola nad Brexitom želi prebaciti s vlade na parlament. Ako parlament do 26. februara ne odobri sporazum, zakonodavci bi glasali o odgađanju članka 50. Lisabonskog ugovora kojim su određeni rokovi izlaska. Time bi se spriječilo da Britanija 29. marta izađe iz Unije bez dogovora, a predlaže se devet mjeseci duga odgoda, do 31. decembra.

Ovaj amandman predložila je laburistička zastupnica Ivet Kuper (Yvette Cooper) i ima velike šanse biti prihvaćen jer ga, osim laburista, podržava i dio konzervativaca.

Amandman N – potpisalo osam zastupnika

Ovaj amandman ima podršku Grejma Bredija (Graham Brady), čelnika utjecajnog Odbora konzervativnih zastupnika 1922, a njime se poziva da se "backstop" zamijeni alternativnim rješenjima kako bi se izbjegla tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske. Odbor je najavio da će podržati sporazum ako se uvede ova promjena, a Mej se s tim usaglasila i pozvala zastupnike da glasaju za amandman. Ova mjera mogla bi vladi biti korisna jer bi Briselu pokazala da postoji parlamentarna podrška za dodatne pregovore.

Amandman G – potpisala 74 zastupnika

Ovu mjeru predlaže konzervativni zastupnik Dominik Griv (Dominic Grieve). Postoje šanse da će se usvojiti jer je podržavaju zastupnici nekoliko stranaka. Njome se traži da se u februaru i martu jednom sedmično obrne pravilo da vlada ima prednost u parlamentu, čime će se zastupnicima dati prilika da predlažu svoje rasprave o Brexitu. Svi prijedlozi koje bi parlament usvojio na taj dan ne bi bili obavezujući za vladu, ali bi imali preveliku snagu da ih vlada može ignorirati.

Amandman A – potpisala 52 zastupnika

Prijedlog čelnika laburista Džeremija Korbina (Jeremy Corbyn). Ovaj amandman poziva parlament da razmotri alternativne opcije kako bi se spriječilo da Britanija izađe iz EU bez sporazuma, uključujući zahtjev za trajni ostanak u carinskoj uniji te raspisivanje novog referenduma.

Teško je da će ovaj prijedlog proći jer su proevropski konzervativci najavili da se neće pobuniti protiv svoje čelnice koja mu se protivi.

Nekoliko laburističkih zastupnika i proevropski nastrojeni liberalni demokrati predložili su izmjene amandmana kako bi se u parlamentu glasalo samo o održavanju drugog referenduma na kojem bi opcija trebao biti i ostanak u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.