SVIJET

Trampov bivši savjetnik odbacio sve optužbe iz istrage o Rusiji

Tvrdi da nije kriv za laganje Kongresu, ometanje istrage i utjecaj na svjedoke

Rodžer Stoun. AFP

Avaz.ba

29.1.2019

Rodžer Stoun (Roger Stone), dugogodišnji politički saveznik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), izjavio je da nije kriv za ometanje kongresne istrage o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Republikanski politički operativac izjasnio se na saveznom sudu u Vašingtonu da nije kriv za laganje Kongresu, ometanje istrage i utjecaj na svjedoke.

Bude li proglašen krivim po svim tačkama optužnice, prijeti mu kazna do 55 godina zatvora, iako pravni stručnjaci kažu da je to malo vjerovatno.

Stoun je optužen da je lagao o svojim odnosima s WikiLeaksom, organizacijom koja je objavila hakirane poruke nepovoljne za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hilari Klinton (Hillary Clinton). 

Komentirajući okolnosti hapšenja svog savjetnika, koje je CNN snimio u petak prije zore, američki predsjednik je reagirao tvitom i ponovo upozorio da se radi o "lovu na vještice", te je dodao da "s krijumčarima ljudima bolje postupaju".

Politički strateg i savjetnik iz sjene republikanskih čelnika, Stoun je posljednji bliski Trampov saradnik optužen u sklopu istrage specijalnog tužitelja Roberta Milera (Mueller) o tome je li Trampova kampanja bila u dogovoru s Rusijom kako bi joj pomogla pobijediti na izborima.

Portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) izjavila je da optužbe protiv Stouna nemaju nikakve veze s predsjednikom ni s Bijelom kućom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.