REAKCIJE

Tusk: Evropska unija neće više pregovarati o Brexitu

Donji dom britanskog parlamenta u utorak je prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU

Donald Tusk. Arhiv

Avaz.ba

30.1.2019

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, kazao je da se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i EU ne može ponovno pregovarati nakon što je britanski parlament navečer glasao u prilog tome da se buduće granično rješenje s Irskom, poznato kao "backstop", zamijeni "alternativnim rješenjima", koja parlament nije specificirao.

"Backstop" ima za cilj ostaviti granicu između evropske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Tereze Mej (Therese May), smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU.    

Ugovor o izlasku jeste i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz Evropske unije - poručio je Tusk preko svog portparola. 

Donji dom britanskog parlamenta također je u utorak prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU.

- Pozdravljamo i dijelimo britanske ambicije da se izbjegne scenarij bez sporazuma. Nastavljamo pozivati britansku vladu da objavi svoje namjere u odnosu na svoje sljedeće korake čim prije to bude moguće - kazao je Tusk u ime 27 država članica koje ostaju u evropskom bloku nakon britanskog izlaska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.