INCIDENTI

Uzbuna zbog policije u Francuskoj: Demonstranti ostaju bez očiju i ruku

"Žuti prsluci" već mjesecima tresu ovu zemlju

Francuska: Sve više protesnika teško povrijeđeno. Screenshot

index.hr

30.1.2019

Francuske vlasti su pod sve većim pritiskom zbog nerijetko brutalnog odgovora policije na, često također nasilne, proteste "žutih prsluka", koji već mjesecima tresu ovu zemlju.

Sve su češći, naime, incidenti u kojima su demonstranti teško povrijeđeni zbog policijskog oružja koje, iako ne koristi bojno streljivo, izaziva užasne povrede očiju, glave i ruku. Riječ je o specijaliziranom ručnom bacaču "fleš-lopti" (eng. flashball), poznatom po francuskom akronimu LBD (lanceur de balle de défense), koji ispaljuje svojevrsne gumene projektile.

Ovo kontroverzno oružje rijetko se koristi u drugim evropskim zemljama, ali francuska policija ga naveliko koristi u suzbijanju nasilnih protesta "žutih prsluka" koji su počeli u novembru prošle godine.

Posljednji incident, u kojem je jedan od vođa "žutih prsluka" Žerom Rodriges (Jérôme Rodrigues) u subotu pogođen u oko ovim oružjem, zbog čega će, kako tvrdi njegov advokat, ostati invalid do kraja života, samo je posljednji u nizu. 

Državno vijeće danas odlučuje o zahtjevu za zabranu kontroverznog oružja

Kako prenosi "Guardian", francusko državno vijeće će danas odlučiti o hitnom zahtjevu francuske Lige za ljudska prava i sindikata CGT da se ovaj bacač gumenih projektila zabrani. Liga za ljudska prava i ranije je upozoravala da ovo oružje nosi sa sobom "neproporcionalni rizik". 

Advokati koji se bave ljudskim pravima također su podnijeli zahtjev za zabranom takozvanih "sting-ball" granata koje u sebi sadrže čak 25 grama TNT-a. Ove gumene luptice također se ispaljuju iz bacača i eksplodiraju i puštaju suzavac pri pogotku, pri čemu pogođena osoba može završiti s opeklinama, ali i trajno osakatiti šake, stopala i druge dijelove tijela. Usto proizvode zaglušujući prasak koji se po intenzitetu uspoređuje sa zvukom aviona koji polijeće. Francuska je jedina zemlja u Evropi u kojoj je ovo razorno oružje dozvoljeno za policijsku kontrolu protesta.

Najmanje 17 osoba ostalo bez oka, troje bez ruke

Grupe za ljudska prava kažu da je Rodrigezov slučaj samo vrh ledenjaka i spominju brojku od najmanje 17 osoba koji su izgubili oko zbog policijskog oružja od početka protesta "žutih prsluka". Uz to, najmanje troje je izgubilo ruke, a drugima su lice ili udovi osakaćeni. Do ovih jezivih povreda došlo je u Parizu, ali i drugim gradovima poput Bordoa i Nanta.

Ainoa Paskul (Aïnoha Pascual), advokat za nekoliko žrtava policijskog nasilja, od kojih je jednoj dio ruke doslovno otkinut, dok je druga ostala djelomično gluha i s povredama lica, tvrdi da nikad u novijoj historiji Francuska nije svjedočila tolikom broju tako ozbiljnih povreda na protestima. Nazvala je tzv. sting-balls projektile vojnim oružje koje se koristi protiv civilne populacije.

Ukupno 1.900 osoba povrijeđeno u protestima

- Ovo oružje je stvarni problem. U osamdesetima, ako bi jedna osoba bila pogođena u oko na demonstracijama, došlo bi do goleme reakcije, ali sada nema reakcije od vlade - upozorava advokat.

Vlada i ured predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona), čije porezne i druge reforme su glavni uzrok bijesa "žutih prsluka", zasad nije komentirala ove optužbe. Ministar unutrašnjih poslova Kristofe Kastaner (Christophe Castaner) u utorak je samo naveo da je ukupno 1.900 osoba ukupno povrijeđeno od početka protesta.  

Dodao je da je čak 1.200 policajaca povrijeđeno u sukobima sa "žutim prslucima". S druge strane, novinari i advokati koji pokušavaju sastaviti popis povreda od opasnog policijskog oružja tvrde da je najmanje 100 demonstranata i prolaznika ozbiljno povrijeđeno. Francuska služba za nadzor policije vodi istragu u 101 slučaju mogućeg pretjeranog policijskog nasilja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.