LOGO

Novi natpis "Nike Air Max" uzrujao vjernike, pokrenuta peticija za povlačenje iz prodaje

Saika Noren pokrenula inicijativu za uklanjanje na poznatoj stranici Change.org

Logo na patikama "Nike Air Max". Printscreen

Avaz.ba

30.1.2019

Logo na patikama "Nike Air Max" je uvredljiv jer podsjeća na ime Allaha na arapskom pismu, što je za vjernike islamske vjere uvreda, prenosi NBC.

Saika Noren (Saiqa Noreen) vjernica je koja je pokrenula peticiju na poznatoj stranici Change.org sa zahtjevom da "kompanija odmah povuče ove uvredljive patike i sve proizvode s dizajnerskim logom koji nalikuje na riječ Allah". 

- "Nike" je proizveo patike "Nike Air Max 270" s pisanim logom na đonu koji podsjeća na riječ Allah na arapskom, koji će sigurno biti gažen, udaran i zaprljan blatom ili čak nečistoćom. Šokantno je i užasavajuće da ''Nike'' dozvoljava ime Boga na patikama. Ovo je nepoštovanje i ekstremno uvredljivo prema svim vjernicima te uvreda islama. Islam uči saosjećanju, blagosti i pravednosti prema svima - istakla je Noren u tekstu svoje peticije koja je u trenutku objave ovog teksta imala više od 13 hiljada potpisa. 

U međuvremenu se pojavila još jedna peticija koja je prikupila nešto manje od hiljadu potpisa.

Ovo nije prvi put da su "Air Nike" patike na udaru kritika zbog svojih natpisa, piše portal NBC. Prozvani su 1997. zbog korištenja loga u obliku plamena koji je, također, podsjećao na riječ Allah na arapskom pismu. Kompanija se tada izvinila i povukla sporne patike iz prodaje. 

Ovog puta "Nike" insistira na tome da logo nije ništa drugo nego stilizirana reprezentacija brenda "Air Max".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.