SVIJET

Lavrov: Rusija je spremna djelovati kao posrednik u Venecueli

Rsija spremna pomoći na svaki način u rješavanju političke situacije u ovoj zemlji

Sergej Lavrov. Arhiv

Fena

30.1.2019

Rusija je spremna djelovati kao posrednik u uspostavi dijaloga između venecuelanske vlade i opozicije, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 

- Iskreno želimo stvoriti uvjete za uspostavu dijaloga između vlade i opozicije. Razgovarali smo o tome s našim venecuelanskim partnerima, Kinom, latinoameričkim zemljama i Evropljanima - izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) izjavio je u intervjuu za rusku novinsku agenciju kako je spreman da pregovara s opozicijom uz pomoć međunarodnih posrednika.

- Moskva pozdravlja Madurovu spremnost da prihvati takve međunarodne napore - kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije također je izjavio da su brojne zemlje i udruženja ponudile posredničke inicijative, uključujući Evropsku uniju, Karipsku zajednicu, Urugvaj i Meksiko.

Lavrov je, međutim, kazao da se čelnici venecuelanske opozicije protive svim inicijativama za dijalogom jer ih njihovi zapadni sponzori javno ohrabruju na takav destruktivan stav.

- Pozivamo opoziciju u Venecueli da zauzme konstruktivan pristup, odustane od ultimatuma i djeluje nezavisno - kazao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je na dnevnom brifingu za novinare u srijedu da je Madurova spremnost za pregovore za svaku pohvalu.

- Rusija je spremna pomoći na svaki način u rješavanju političke situacije u Venecueli bez miješanja u njena unutrašnja pitanja - izjavio je Peskov, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.