SVIJET

Tramp: Obavještajci su naivni i pasivni, možda bi se trebali vratiti u školu

Tvrde da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja uništiti svoj nuklearni arsenal

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

30.1.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) kritizirao je danas šefove američkih obavještajnih službi, nazivajući ih "naivnima" i "pasivnima", nakon što su pred Kongresom rekli da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja uništiti svoj nuklearni arsenal i da nuklearni sporazum s Iranom funkcionira.

- Možda se obavještajci trebaju vratiti u školu - naveo je Tramp na Twitteru.


Direktor Nacionalne obavještajne službe Den Kouts (Dan Coats) jučer je rekao da obavještajni podaci ne podupiru ideju da će se sjevernokorejski lider Kim Jong-Un odreći nuklearnog oružja.

Tramp je u tvitu tvrdio da su odnosi SAD s Pjongjangom "najbolji ikada" i naveo obustavljanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih proba, vraćanje u SAD posmrtnih ostataka nekih američkih vojnika i puštanje na slobodu Amerikanaca zatočenih u Sjevernoj Koreji kao znake napretka.


Kim se prošle godine poslije sastanka s Trampom obavezao na denuklearizaciju, a novi samit je planiran za februar.

Prema obavještajcima, Iran i dalje sarađuje s drugim stranama u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. Na taj način je, navode oni, nuklearna prijetnja makar privremeno umanjena. Tramp je u maju 2018. povukao SAD iz tog sporazuma, tvrdeći da je riječ o lošem sporazumu koji ne sprečava Iran da napravi nuklearno oružje.

Obavještajci su, izgleda, ekstremno pasivni i naivni kada je riječ o opasnostima koje predstavlja Iran. Oni griješe - naveo je predsjednik SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.