TRŽIŠTA

Wall Street snažno porastao

Nakon dvodnevne sjednice kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015.. Arhiv

Avaz.ba

31.1.2019

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od prethodna dva dana, jer su ulagače ohrabrile poruke lidera Feda da očekuju nastavak rasta ekonomije i da će biti strpljivi po pitanju povećanja kamatna.

Snažan skok cijena dionica zahvaljujući odluci lidera američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo. 

Još su poticajnije na tržište utjecale njihove poruke da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta ekonomije i zapošljavanja najizglednijih scenarija daljnjeg razvoja situacije.

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova i još nedavno poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata. 

No, zbog usporavanja globalnog rasta, a i američke ekonomije, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, lideri Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice Feda, predsjednik centralne banke Džerom Povel (Jerome Powell) nije sasvim isključio mogućnost povećanja kamata u ovoj godini, no kazao je da Fed ima vremena za čekanje.

- Svjesni smo nesigurnosti - kazao je Povel, osvrnuvši se na usporavanje rasta ekonomije u Kini i Evropi, blokadu rada dijela američkih državnih službi i mogućnost Brexita bez dogovora.

No, na pitanje novinara znači li to da je ciklus povećanja kamata završen, Povel je odgovorio: „Dužina tog razdoblja strpljivosti sasvim će ovisiti o budućim ekonomskim podacima i njihovom utjecaju na ekonomske izglede”.

Fed je poručio i to da će tempo smanjenja njegovih bilansi, nagomilanih zbog poticajnih monetarnih mjera tokom i nakon finansijske krize, ovisiti o razvoju ekonomske i finansijske situacije. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.