POLITIKA

Voren i Smit: Amerika ne treba započinjati nuklearni rat

Veliko je pitanje da li će Kongres prihvatiti njihov nacrt zakona jer mnogi nisu saglasni s ovim zahtjevom

Adam Smit i Elizabet Varen. Washington Examiner

Srna

31.1.2019

Elizabet Voren (Elizabeth Warren), senatorica iz Demokratske stranke SAD koja najavljuje nominaciju za američku predsjednicu, predlaže zakon prema kojem Amerika ne bi prva započela nuklearni rat.

Senatorica i Adam Smit (Smith), predsjednik Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu američkog Kongresa, predlažu kratku i jasnu odrednicu: "Politika SAD je da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje". 

Međutim, veliko je pitanje hoće li Kongres prihvatiti takav nacrt zakona jer mnogi nisu saglasni za ovim zahtjevom.

Posebno je neizvjesno bi li predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) bio spreman da ga potpiše, navode portali za političku analitiku. 

Voren i Smit smatraju da je sadašnja nuklearna strategija Amerike ne samo zastarjela već i opasna.

Ako jasno istaknemo da je odvraćanje jedini cilj našeg arsenala, zakon će smanjiti mogućnost loše nuklearne procjene i pomoći nam da zadržimo moralno i diplomatsko vodstvo u svijetu - istakli su u zajedničkoj izjavi.  

Demokratska stranka kontrolira Predstavnički dom, a republikanci Senat. Veliko je pitanje jesu li i jedni i drugi većinski spremni za ovakvu formulaciju.

Elizabet Voren je posljednjeg dana prošle godine počela utrku za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2020.  

Ona je poznata po svojoj kritici Wall Streeta i niz godina radi kako ističe, na smanjenju zaliha nuklearnog oružja u svijetu i reformi politike koja određuje njegovu upotrebu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.