SVIJET

Sirija: Vašington pregovara sa saveznicima o formiranju tampon zone

Razlog je zabrinutost da će Turska napasti kurdske saveznike SAD u regionu

Formiraju se sigurnosne zone u Siriji. Ilustracija

Srna

31.1.2019

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa saveznicima Velikom Britanijom, Francuskom i Australijom s ciljem da ove zemlje pomognu formiranje tampon zone široke 32 kilometra između turskih i kurdskih boraca u Siriji nakon povlačenja američke vojske iz te zemlje, javljaju agencije pozivajući se na anonimne izvore iz Bijele kuće. 

Neimenovani evropski diplomata izjavio je da SAD pregovaraju o ovom pitanju, ali je istakao da nijedna od ovih zemalja nije prihvatila ulogu u formiranju tampon zone. 

Agencije navode da Vašington želi da nedostatke povlačenja iz Sirije svede na minimum, a da istovremeno ispuni naredbu predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Ovakva mjera trebala bi spriječiti i povratak Islamske države nakon povlačenja američke vojske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) saopćio je nakon telefonskog razgovora s Trampom da će Ankara formirati sigurnosnu zonu široku 32 kilometra, koja će tursku vojsku u sjevernoj Siriji razdvajati od Kurda.

Neimenovani portparol turskog predsjednika rekao je kasnije da će Ankara kontrolirati sigurnosnu zonu.

Formiranje tampon zone prvobitno je predložio Tramp, nakon što je Erdoan saopćio da će turska vojska započeti antiterorističku operaciju pošto se američka vojska potpuno povuče iz Sirije.

Vašington je predložio formiranje sigurnosne zone zbog zabrinutosti da će Turska napasti kurdske saveznike Amerike u regionu.

Tramp je ranije na Twitteru zaprijetio da će uništiti tursku ekonomiju ako vojska Turske napadne kurdske saveznike SAD u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.