U 95. GODINI

Umro Stjuart Adams, izumitelj lijeka protiv bolova

Više od deset godina sudjelovao u ispitivanju i čekao još sedam kako bi bio prihvaćen

Stjuart Adams. Printscreen

Index.hr

31.1.2019

Dr. Stjuart Adams (Stewart), koji je u borbi protiv svog mamurluka otkrio da lijek protiv bolova ibuprofen djeluje, umro je u 95. godini, prenosi BBC.  

Adams je više od deset godina sudjelovao u ispitivanju tog lijeka i čekao još sedam kako bi bio prihvaćen. Istraživačkom odjelu korporacije "Boots" priključio se nakon studiranja farmacije na univerzitetu u Notingemu.

Adams je 2015. otkrio BBC-ju da mu je prva konzumacija lijeka razbistrila glavu kako bi mogao održati govor. Sin Kris (Chris) u srijedu je potvrdio smrt svog oca.

Profesor Kevin Šejkšef (Shakesheff) sa fakulteta u Notingemu istaknuo je kako su Adamsova karijera i doprinos pacijentima inspirativni.

- Ostat će upamćen po svojim uspjesima u stvaranju jednog od najvažnijih sredstava protiv bolova na svijetu no i, kao kod mnogih inspirativnih ljudi, po tome što se vraćao nakon niza neuspjeha u ranijim kliničkim testiranjima prije nego što je sa svojim timom stvorio ibuprofen. Njegov život je podsjetnik za sve u Nottinghamu da možemo promijeniti svijet kroz posao koji obavljamo u našim lokalnim kompanijama, bolnicama i univerzitetima.

Adams je rođen 1923. u Bajfildu u Engleskoj. Školu je napustio sa 16 godina i počeo raditi u apoteci.

Taj posao je vodio do diplome iz farmacije na Univerzitetu Notingem, nakon čega je i doktorirao na univerzitetu u Lidsu prije nego što se 1952. vratio u kompaniju iz koje je krenuo i u kojoj je ostao do kraja svoje karijere.

BBC-ju je 2015. rekao i kako je najzadovoljniji time što stotine miliona ljudi diljem svijeta koriste lijek koji je otkrio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.