SVIJET

SAD prekidaju nuklearni sporazum s Rusijom

Tramp i Putin. Arhiv

Index.hr

31.1.2019

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštovanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovom povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja, rekli su američki dužnosnici. 

Moguće je, međutim, da Vašington izabere da se ne povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa ako Rusija u tom razdoblju počne poštovati taj ugovor o kontroli naoružanja iz 1987.

Sjedinjene Države tvrde da novi ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum koji objema stranama zabranjuje raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa u Evropi na tlu.

Rusija to poriče govoreći kako njegov domet stavlja projektil izvan sporazuma i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju lažni izgovor da napuste sporazum iz kojega Vašington ionako želi izaći kako bi razvio nove projektile. Rusija je isto tako odbacila zahtjev SAD da uništi novi projektil.

- Objavit ćemo privremeni prekid - rekao je američki dužnosnik agencijama pod uvjetom da ostane anoniman.

Drugi je američki dužnosnik rekao kako se američki postupak može opozvati ako se Rusija vrati poštovanju ugovora tokom šestomjesečne američke suspenzije.

- Tada će SAD prekinuti suspenziju - rekao je dužnosnik.

Spor oko ugovora pogoršava najgore američko-rusko trvenje od prestanka hladnoga rata 1991. Neki stručnjaci smatraju kako bi propast ugovora mogao ugroziti druge sporazume o kontroli naoružanja i ubrzati raspad globalnog sistema projektiranog da spriječi širenje nuklearnog oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.