AMERIKA

Polarna hladnoća u SAD već ubila 12 ljudi, opasnost od "smrznutih potresa"

Veliki komadi leda nalaze se u gradskim kanalima i na zamrznutim obalama jezera Mičigen

Čikago: U srijedu temperatura iznosila -30 stepeni. AFP

Index.hr

31.1.2019

Val hladnog arktičkog zraka koji je parilizirao centralni dio SAD i uzrokovao smrt najmanje 12 ljudi krenuo je prema sjeveroistoku, no očekuje se da će prestati tokom vikenda kada će otopliti.  

Vijesti o zatopljenju za vikend nije bila velika utjeha za one koji se bore protiv ledenih uvjeta, brutalnih vjetrova i temperature koje padaju i do -37 stepeni Celzija u centralnom dijelu SAD i -16 stepeni na Istočnoj obali, saopćila je američka meteorološka agencija.

U Vašingtonu se malena skupina turista ipak ohrabrila fotografirati ispred Bijele kuće na -12 stepeni.

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stepeni, s osjetom hladnoće -53 stepena.

Vlasti u Ilinoisu, Viskonsinu i Mičigenu izdale su upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 miliona ljudi.

U Čikagu, trećem najvećem gradu u SAD, zvanom Vjetroviti Grad, u srijedu ujutro bilo je -30 stepeni, a popodne -26.

- Riječ je o hladnoći nezabilježenoj u historiji - rekao je čikaški gradonačelnik Rem Emanuel (Rahm Emmanuel) na pres konferenciji u srijedu navečer.

Veliki komadi leda nalaze se u gradskim kanalima i na zamrznutim obalama jezera Mičigen, koje prekriva magla uzrokovana razlikom u temperaturi između zraka i vode.

- Osjećam se zamrznuto, ne mogu osjetiti vlastitu kožu - rekao je Lion Žilbert (Leon Gilbert) koji radi u kafiću u centru grada u koji sada niko ne navraća.

CNN javlja kako Čikagu prijeti još jedna opasnost - učestali takozvani "smrznuti potresi". U dijelovima grada već su zabilježeni, a očekuje se da će ih biti sve više.

Neki stanovnici Čikaga već su javili kako su tokom noći čuli eksplozije, piše CNN.

- Mislio sam da sam poludio. Cijelu noć sam bio budan jer sam čuo eksplozije. Mislio sam da sam ostavio peć uključenu, cijelu noć sam hodao po kući. Pripremio sam jaknu i bio sam spreman pobjeći odavde - kazao je za CNN jedan stanovnik Čikaga.

I stanovnici Dilsburga u saveznoj državi Pensilvaniji ove su sedmice osjetili podrhtavanja tla, a neki javljaju i da čuju glasne zvukove.

- Zvučalo je kao da je pao veliki komad namještaja. Pomislila sam: Šta su mačke srušile da je toliko veliko i glasno - rekla je jedna stanovnica za "Local 21 News".

CNN javlja kako se radi o fenomenu koji se naziva "smrznuti potres", a do kojeg dolazi kada se podzemne vode smrznu i počnu širiti, zbog čega dolazi do pucanja tla.

- Mi smo iz tople države... Bože, jako je hladno - rekao je, turist iz južnoafričkog Johanesburga koji je planirao dan provesti razgledavajući grad sa svojom suprugom i kćerkom. 

Velike hladnoće pogodile su SAD zbog polarnog vrtloga, stratosferskog obrasca vjetrova koji inače kruži oko Sjevernog pola.

U Minesoti i na sjeveru Mičigena temperature su padale i do -31 stepen, kazao je meteorolog Endrju Orson (Andrew Orrison).

Centralni i sjeverni Viskonsin je na -29 stepeni, a dijelovi sjevernog Ilinoisa, uključujući područja oko Čikaga, bila su na -26 i -23 stepena.

Iznimno hladno vrijeme stiglo je i na istočnu obalu. Najniža temperatura u Bostonu je tokom noći bila -21 stepen, a Islip, Njujork i Long Ajland zabilježili su rekordno niskih -16 stepeni.

Hladnoća je od subote uzrokovala najmanje 12 smrtnih slučajeva, prenose dužnosnici i mediji. Neki su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio centralni zapad SAD i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura. Najnižu je zabilježio grad Koton u Minesoti gdje je bilo -48 stepeni.

Američki domovi i poslovni svijet su u srijedu iskoristili rekordne količine prirodnog plina za grijanje, pokazuju prvi rezultati agencije za financijske podatke Refinitiv. Otkazano je i odgođeno nekoliko hiljada letova.

Američki domovi i poslovni svijet su u srijedu iskoristili rekordne količine prirodnog plina za grijanje, pokazuju prvi rezultati agencije za financijske podatke Refinitiv. Otkazano je i odgođeno nekoliko tisuća letova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.