GEOEKONOMIJA

Donald Tusk poručio na japanskom: Najveći svjetski trgovinski sporazum postao je stvarnost

Preduzeća i potrošači širom Evrope sada mogu iskoristiti ogromno područje otvorene trgovine u svijetu

Donald Tusk. Arhiv

L.Đ.

1.2.2019

Sporazum o ekonomskom partnerstvu između EU i Japana stupa na snagu 1. februara 2019, prenose svjetski mediji. Preduzeća i potrošači širom Evrope i Japana sada mogu iskoristiti najveće područje otvorene trgovine u svijetu.

- Evropa i Japan svijetu šalju poruku o budućnosti otvorene i poštene trgovine. Otvaramo novo tržište na kojem živi 635 miliona ljudi i koje generira gotovo trećinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda, što će građane Evrope i Japana zbližiti više nego ikad prije - izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker), prenosi europa.eu.

Sporazumom o ekonomskom partnerstvu uklanja se velika većina japanskih carina koje plaćaju preduzeća iz EU, a godišnje iznose 1 milijardu eura. 

Nakon sprovođenja sporazuma, 97 posto japanskih carina na robu koja se uvozi iz EU bit će ukinuta.

Povodom novog sporazuma, na svom Twitter profilu, na japanskom jeziku oglasio se Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća. 

- Danas je divan dan za sve Japance i Evropljane. Najveći svjetski trgovinski sporazum postao je stvarnost. Japan i Evropa mogu biti geografski udaljeni, ali politički i ekonomski više neće biti, sada postaju bliski prijatelji i partneri - poručio je Tusk. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.