GEOPOLITIKA Vašington smatra da Pjongjang nije poduzeo konkretne korake

Američki predstavnik Stiven Begun otkrio nuklearno obećanje Sjeverne Koreje

Predsjednik Donald Tramp prethodno je istakao da je postignut ogroman napredak u razgovorima dvije države

L.Đ.
01.02.2019 09:52

Stiven Begun, američki izaslanik u Sjevernoj Koreji

Foto: BBC

Stiven Begun (Stephen Biegun), američki specijalni predstavnik u Sjevernoj Koreji, otkrio je nuklearno obećanje Sjeverne Koreje, prenosi BBC.

Sjeverna Koreja obećala je da će uništiti sve svoje objekte za obogaćivanje nuklearnim materijalom - izjavio je Stiven Begun. 

On je istakao da je obećanje dato američkom državnom sekretaru Majku Pompeu (Michael) kada je posjetio Sjevernu Koreju u oktobru 2018. godine.

Međutim, Begun je rekao da Sjeverna Koreja mora osigurati kompletnu listu svojih nuklearnih sredstava prije nego što se postigne bilo kakav dogovor. 

Predsjednik Donald Tramp (Trump) prethodno je istakao da je postignut ogroman napredak u razgovorima sa Sjevernom Korejom.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da šalje tim za pripremu susreta Trampa i Kima, koji će krajem februara biti održan negdje u Aziji.

Na prvom susretu dvojice lidera u junu u Singapuru Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje, ali Vašington smatra da Pjongjang još nije poduzeo konkretne korake.

NA VRH