UTRKA U NAORUŽANJU

NATO dao rok od šest mjeseci Rusiji da spasi Sporazum o kontroli nuklearnih raketa

Od Moskve se zahtijeva da uništi novi raketni sistem

S. N.

1.2.2019

NATO je pozvao Rusiji da "iskoristi preostalih šest mjeseci i vrati se na pozicije punog poštovanja i provjerljive saradnje", kako bi se spasio Sporazum o kontroli nuklearnih raketa (INF).

U saopćenju za javnost, nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da su izaške  iz INF-a, zapadni vojni savez najprije je objavio da je upozoravao rusku stranu da krše ovaj sporazum. To je posebno bilo izraženo nakon što je zvanična Moskva razvila i instalirala raketni sistem 9M729, "kojim se krše odredbe INF-a i ozbiljno ugrožava sigurnost euro-atlanske zajednice". Ističe se da je Kremlj stalno odbijao navode NATO, ali da nikad nije dostavio dokaze kojima će potkrijepiti svoje tvrdnje.

- Kao rezultat, SAD su suspendirale svoje obaveze prema INF-u i dostavile obavještenje o tome. Prema sporazumu, strana koja izlazi iz njega o tome treba izvijestiti ostale potpisnike u roku od šest mjeseci, kada je moguće da se ta odluka promijeni - navedeno je u saopćenju.

Precizira se da je moguće da INF ipak opstane, ali je uvjet da Rusija podastre provjerljive dokaze da je uništila novi 9M729 raketni sistem.

- Ako se to ne desi, Rusija će snositi punu odgovornost za propast INF-a - ističu u NATO-u.

Naglašava se i da će ovaj vojni savez nastaviti poštivati svoje obaveze, prema svim međunarodnim sporazumima koje je potpisao, te da su voljni "nastaviti konstruktivne odnose s Rusijom, kada ta strana svojim djelima potvrdi da je to moguće".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.