NJEMAČKA

Studentice uzimale hranu iz kontejnera, pa sada moraju platiti kaznu

Smatraju da se radi o "posebno teškom" slučaju oduzimanja tuđe imovine

Ilustracija

Avaz.ba

1.2.2019

Općinski sud u Furstenfeldbruku pored Minhena osudio je dvije studentice novčanom kaznom zbog toga što su iz kontejnera za otpad jednog supermarketa uzimale bačenu hranu, javili su njemački mediji.

- Dvije studentice osuđene su na pojedinačne novčane kazne od 225 eura uvjetno na dvije godine i na osmosatni rad u dobrotvorne svrhe - prenosi dnevnik "Muenchener Merkur". 

Državno tužilaštvo je tražilo kaznu od 450 eura, smatrajući da se radi o "posebno teškom" slučaju oduzimanja tuđe imovine s obzirom na to da su se kontejneri za otpad nalazili iza zaključane ograde, koju su studentice otvorile univerzalnim ključem.

Optužene studentice su pripadnice pokreta koji traži odgovorniji odnos prema hrani koja je bačena zbog isteka roka do kojeg je najbolje konzumirati tu namirnicu.

Njihov advokat je ukazao na to da se bačene namirnice više ne mogu smatrati imovinom s obzirom na to da se vlasnik njihovim bacanjem u otpad odrekao vlasništva, što sud nije priznao.

Suđenje su pratili i protesti na kojima se tražilo da se i u Njemačkoj, slično kao nedavno u Češkoj, uvede zakon koji bi trgovce obavezao na to da ne bacaju namirnice koje su još jestive, nego da ih podijele narodnim kuhinjama.

Dvije studentice su u razgovoru za "Spiegel Online" objasnile kako žele pomoći i drugima protiv kojih se trenutno zbog tzv. containeringa, kako mediji nazivaju ovu vrstu "krađe", u Njemačkoj vode procesi.

- Naš cilj je da uđemo u dijalog s političarima i da otvoreno nastupimo protiv bacanja hrane - rekla je jedna od osuđenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.