BERLIN Njemačka kancelarka poručila

Merkel o tenzijama u Venecueli: Interes naroda može se ostvariti samo putem izbora

Istakla da EU ne priznaje zakonitost vladavine predsjednika Nikolasa Madura

Srna
01.02.2019 18:29

Angela Merkel

Foto: Arhiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je važno izbjeći tenzije u Venecueli, uz napomenu da se interesi naroda u toj zemlji mogu ostvariti samo organiziranjem novih predsjedničkih izbora. 

Ona je novinarima u Berlinu rekla da su se ministri vanjskih poslova EU saglasili da doprinesu izbjegavanju eskalacija, ali tako da narodu Venecuele bude omogućeno da ostvari interese.

Merkel je istakla da EU ne priznaje zakonitost vladavine predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas), te da on do nedjelje, 3. februara, mora raspisati izbore, prije nego što države članice Unije priznaju Huana Gvajda (Juan Guaido) za novog predsjednika te zemlje, javljaju agencije.

Njemačka je, zajedno sa još četiri članice EU, prošle sedmice upozorila da će, ukoliko se ne održe novi izbori, priznati Gvajda za predsjednika Venecuele, što su ranije učinile SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike.

Politička kriza u Venecueli produbila se nakon što se 23. januara Gvajdo, koji je predsjednik Nacionalne skupštine, proglasio za predsjednika države. 

NA VRH