STRATEGIJA

Rusija osudila odluku SAD o prekidu ugovora o nuklearnim raketama

Sporazum INF sklopljen je 1987. između dvije države i njime je okončana kriza europrojektila

Diplomatija SAD i Rusije u hladnim odnosima. Ilustracija

Fena

2.2.2019

Ruska diplomatija upozorila je da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma INF s Rusijom zapravo američka strategija kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obaveza.

- Ne radi se o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Američkih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obaveza u raznim područjima - rekla je Marija Zaharova, portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije, na državnom TV kanalu "Rossia 1".

Vašington je u petak objavio da je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

- Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje. U slučaju da stvarno napuste sporazum, Moskva zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor - istakla je u petak Zaharova. 

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru evropskih prijestonica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.