HAOS

Borba za vlast se nastavlja, Gvajdo i Maduro izvode pristalice na ulice

Povodom nove situacije na Twitteru se oglasio i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton

Demonstracije u Venecueli. EurActiv

Avaz.ba

2.2.2019

Predsjednik venecuelanskog parlamenta i opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaido) pozvao je svoje pristalice da se vrate na ulice širom zemlje.

Gvajdo, koji se proglasio za privremenog predsjednika, pozvao je pristalice da izađu na ulice kako bi pojačali pritisak na predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas) da napusti tu funkciju. 

S druge strane, Madurova socijalistička vlada pozvala je svoje pristalice da izađu na ulice, mašući zastavama, kako bi proslavili 20 godina od Bolivarske revolucije, koju je predvodio nekadašnji predsjednik Ugo Čavez (Chavez).

Zbog demonstracija dvojice rivala, koje se održavaju u vrijeme političke krize u zemlji, prijeti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i sigurnosnih snaga, prenose agencije.

U međuvremenu, na Twitteru se oglasio američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John), koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija prihvatiti pomoć.

- U skladu sa zahtjevom privremenog predsjednika Huana Gvajda, i u konsultaciji s njegovim zvaničnicima, SAD će mobilizirati i transportirati humanitarnu pomoć - lijekove, hirurške zalihe i prehrambrene dodatke za narod Venecuele. Vrijeme je da se Maduro skloni s puta - napisao je Bolton.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.