FRANCUSKA

"Žuti prsluci" ponovo na ulicama Pariza

Vlada je upozorila da se policija u slučaju nasilja neće ustručavati koristiti oružjem poznatim kao "Flash Ball"

"Žuti prsluci" u Francuskoj. Printscreen

Avaz.ba

2.2.2019

Nekoliko hiljada "žutih prsluka" prošlo je danas ulicama Pariza i drugih francuskih gradova. Ovo je 12. vikend demonstracija protiv vlade uprkos anketama koje ukazuju na oporavak rejtinga predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Protesti su počeli sredinom novembra zbog planova za povećanje poreza na gorivo, a uskoro su prerasli u nezadovoljstvo zbog sve lošijeg životnog standarda i povećanja troškova života. 

Vlada je u petak upozorila da se policija u slučaju nasilja neće ustručavati koristiti oružjem poznatim kao "Flash Ball" nakon što je to odobrio najviši francuski administrativni sud. 

Riječ je o specijaliziranom odbrambenom ručnom oružju, poznatom po francuskom akronimu LBD, odnosno "Flash Ball", po proizvođaču tog oružja. 

Osmišljen je za suzbijanje uličnih nereda i borbu protiv "urbanog nasilja". Najnoviji model LBD40 ispaljuje "projektile" od pjene teške 95 grama promjera 40 mm, koji su efikasni na udaljenosti do 30 metara. To streljivo ne bi trebalo biti smrtonosno, ali su posljednjih mjeseci njime su teže ozlijeđeni brojni demonstranti - prošle sedmice jedan je demonstrant u Bordou pogođen u sljepoočnicu i nakon toga je pao u komu. 

"Flash Ball" je izumljen početkom devedesetih godina, a najnoviji model LBD40 smatra se dosad najsigurnijom varijantom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.