SVIJET

Lovci na ISIL uhvatili džihadistu mameći ga seksom s plavušom

Otvorili lažni Twitter profil i predstavili se kao žena

Kurdski online lovci: Uhvatili džihadistu. Twitter

Avaz.ba

2.2.2019

Kurdski online lovci na Islamsku državu uhvatili su jednog pristašu ove međunarodne terorističke organizacije iz Holandije tako da su otvorili lažni Twitter profil i predstavili se kao žena, piše novinarka emiratske televizije Al Aan, Đenan Musa (Jenan Moussa).

Džihadist iz Holanije upao je u ovu "klopku s medom", kako se u istražiteljskom žargonu naziva praksa pri kojoj se romantična, odnosno seksualna veza ili njeno obećanje koriste za političku, novčanu ili obavještajnu svrhu na štetu zavedene osobe, prenosi Index.hr.

Musa je o ovom slučaju napravila reportažu u sklopu koje je razgovarala s jednim od lovaca na ISIL koji joj je pokazao prepisku direktnim porukama (DM) na Twitteru između njega i ISIL-ovca.

Pravili se da su nevjesta ISIL-a 

Kako na Twitteru piše ova novinarka, plan kurdskih online lovaca na ISIL bio je sljedeći: prvo napraviti Twitter račun. Zatim praviti se da si ženska osoba koja živi u Velikoj Britaniji, koja mrzi Zapad i želi se preseliti na teritorij ISIL-a; aktivno pristupiti poznatim džihadističkim računima; nadati se da će džihadisti pasti u zamku i otkriti mu identitet i, na kraju, pozvati vlasti.

Najmanje jedan džihadist pao je u "klopku s medom". Njegovo ime je Mohamed Goršid (Ghorshid) i notorni je pristaša ISIL-a iz holandskog grada Mastrihta, piše Musa. Goršid je osuđen 2013. zbog tog što je pokušao otputovati za Siriju. Još jednom je osuđen 2015., kad se pokušao pridružiti ISIL-u u Siriji, odnosno Iraku. Na Twitteru je bio aktivan pod imenom Salahadin el Kurdi.

Pošto su i on i lovci na ISIL kurdskog porijekla, lovci na ISIL su ovo shvatili prilično lično. "Nama je on izdajica, šljam. On ne želi samo počiniti zločine, nego i okaljati dobro ime kurdske zajednice. Morali smo učiniti nešto", rekao je lovac na ISIL Musi.

Goršid se prvo ustručavao komunicirati preko DM-ova s lažnom ženskom pristalicom ISIL-a. No "ona" im je nastavila govoriti kako mrzi Veliku Britaniju i kako želi ići u ISIL u Siriji. Nakon nekog vremena Goršid je bio sve opušteniji. Lovci su uspjeli s njim izgraditi određeno povjerenje, razgovarajući s njim porukama kroz nekoliko mjeseci. 

Poslali mu lažnu fotografiju i dogovorili da se nađu u Rimu gdje će se vjenčati

Kad je povjerenje uspostavljeno, lažna pristalica ISIL-a poslala je "svoju" fotografiju Goršidu, kao i fotografiju seksi haljine koju želi kupiti. Na to je Goršid poslao i svoju fotografiju "lažnoj" ženi iz ISIL-a, uz sramežljivo izvinjenje: "Oprosti zbog mog izgleda, spavao sam samo nekoliko dana..."

Goršid i lažna žena iz ISIL-a dogovorili su se tada da će se vjenčati i zatim otputovati na teritorij ISIL-a u Siriji, odnosno u Iraku. Plan je bio da se nađu u Rimu i tamo vjenčaju. Goršid je potpuno pao na ovu prevaru i kupio avionsku kartu za Rim i podijelio fotografije karte sa svojom "budućom suprugom". Kurdi su u međuvremenu kontaktirali holandsku policiju koja je uhapsila džihadistu čim se vratio u zemlju, nakon što je shvatio da je prevaren.

Goršid je, dodaje Musa, i ranije u više navrata bio u zatvoru u Holandiji. Godine 2018. je uhapšen jer su ga istražitelji povezivali s istragom o dvostrukom ubistvu koje su džihadisti izvršili u Južnoafričkoj Republici.

Još je zanimljivije da je na tvit ove novinarke odgovorio tviteraš pod imenom Gilgo, čiji račun se prema opisu bavi "kurdskim memovima i vijestima". "O moj bože, ja sam bio uključen u ovo, zajedno s dvojicom Kurda. Čak i slanje seksi poruka (tzv. seksting) tipu. To je bila naša velika tajna, ali sretan sam što je naš glavni tip to odlučio otkriti medijima, hahaha", napisao je Gilgo. 

Jedan od lovaca prepričao zavođenje: "Je li oralni seks haram?"

Zatim je prepričao kako su njih trojica "doslovno seksualno izazivali tipa svaki dan", da su pronašli fotografiju plavokose djevojke online koja je izgledala identično prvoj koju su poslali, ali koju nije mogao pronaći pomoću obrnute potrage te da su međusobno radili u smjenama i trudili se biti dosljedni. "Bilo je prilično teško pisati: 'Akhi (brate), zaista želim osjetiti tvoju kožu. Ne mogu dočekati naš brak. Je li oralni seks haram (zabranjen po šerijatu, islamskom zakonu, op.a.)?'" napisao je i dodao da je plan bio da se vjenčaju u Rimu, gdje je navodno imao kontakte, i nakon toga zajedno odu u Siriju i žive kao "sretna ISIL-ova inozemna porodica".  

Objasnio je da su tada kontaktirali holandsku policiju i predali im sve dokaze te da je on bio uhapšen po povratku u Amsterdam. 

- Bilo je to legendarno. Držao sam to tajnom godinama. Zaista sam sretan da je naš tip objavio ovu nevjerovatnu priču medijima. J..... vas svugdje, ISIL -  napisao je u zaključku svog threada na Twitteru, u kojem je podijelio i screenshotove prilično urnebesnih poruka koje su razmjenjivali s ovim naivnim džihadistom. 

- Ima li još nešto što ti je na umu ili na srcu? - pita tako Goršid svoju "buduću suprugu". 

- Obrijala sam sve dolje također, nadam se da će ti se tako svidjeti, i otići ću na lijepu kupku u spa tako da ću mirisati zaista lijepo -  napisao je neko od lovaca.

- Da, obavezno je obrijati to, sestro, to je suna (vjerski zakoni koje je Muhammed a.s. pripovijedao) -  odgovorio "joj" je Goršid.

Nadam se da nemaš pogrešno mišljenje o meni, govorim ovako jer ćemo se vjenčati - dodao je lovac. 

- Naravno da ne, habibi (prijateljice), razumijem - rekao joj je on. 

- Za slučaj da se ne usuđuješ pitati, oralni seks je dozvoljen za nas oboje - dodao je očito uzbuđen džihadist. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.