SVIJET

Pompeo: Zvanično nemamo obaveze prema nuklearnom sporazumu

Dodao je da su SAD uputile Rusiji zvaničnu notu u kojoj najavljuju potpuno povlačenje u roku od šest mjeseci

Pompeo: Moskva i dalje demantira da je kršila sporazum svojim raketnim sistemom. Agencije

Avaz.ba

2.2.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) rekao je da su SAD i zvanično obustavile izvršavanje svih obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) koji su 1987. potpisali s tadašnjim Sovjetskim Savezom, a čiji je nasljednik Rusija.

Pompeo je dodao da su SAD uputile Rusiji zvaničnu notu u kojoj najavljuju potpuno povlačenje u roku od šest mjeseci, što je u skladu sa sporazumom.

Prema njegovim riječima, SAD su uradile sve što su mogle da očuvaju sporazum, ali da zvanična Moskva i dalje demantira da je kršila sporazum svojim raketnim sistemom.

Postupci Rusije, kako kaže američki državni sekretar, ugrožavaju SAD i ne mogu dopustiti da budu ograničeni sporazumom dok ga druga strana otvoreno krši.

Poslije odluke SAD, i Rusija je saopćila da je ne više ne obavezuje sporazum INF.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi saopćilo je, u međuvremenu, da Rusija zadržava pravo da odgovori na isti način - razvijanjem, proizvodnjom i raspoređivanjem odgovarajućih raketa baziranih na zemlji.

- Međutim, kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin danas saopćio, svjesna svoje posebne uloge u očuvanju globalnog mira i sigurnosti, naša zemlja neće raspoređivati to oružje u Evropi niti u drugim regionima sve dok tamo ne budu raspoređene američke rakete srednjeg ili kratkog dometa - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.