VENECUELA

Maduro odbacio evropski ultimatum o organizaciji novih predsjedničkih izbora

Ističe da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak

Nikolas Maduro. AFP

Agencije

4.2.2019

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) odbacio je ultimatum više evropskih zemalja o organizaciji novih predsjedničkih izbora.

U razgovoru za špansku televiziju La Sexta Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika Huana Gvajda (Juan Guaido).

Španija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Portugal i Austrija zatražili su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Gvajda za predsjednika Venecuele.

- Zbog čega bi Evropska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizirala izbore da ponovi predsjedničke izbore zato jer nisu pobijedili njeni saveznici s desnice - kazao je Maduro, koji je za špansku televiziju intervju dao iz Karakasa.

On smatra da je dobra inicijativa ona o međunarodnoj kontaktnoj skupini u kojoj bi bili EU i zemlje Latinske Amerike poput Urugvaja i Meksika, a koja bi se trebala sastati u četvrtak u Montevideu.

- Ja podržavam tu konferenciju. Smatram da će ta inicijativa omogućiti da se sjedne za pregovarački sto, da je dobra za dijalog među građanima Venecuele, da se izglade naše nesuglasice, sastavi plan i da se riješe problemi Venecuele - ocijenio je.

Nekoliko sati prije isteka ultimatuma u Otavi bi se u ponedjeljak trebao održati sastanak ministara vanjskih poslova grupe iz Lime, u kojoj se nalaze Kanada i desetak latinoameričkih zemalja. Sastanku bi se trebali priključiti i neki drugi sudionici, kaže se u saopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova. Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) trebao bi učestvovati putem videoveze, a i Evropska unija dat će svoj doprinos.

U nedjelju je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) razgovarao telefonski s Gvajdom te su oni pozvali na organizaciju "slobodnih i poštenih" predsjedničkih izbora i potvrdili da Maduro nema legitimitet.

Ako Maduro ne organizira predsjedničke izbore, upozorila je u nedjelju francuska ministrica za evropske poslove Natali Luazo (Nathalie Loiseau), "smatrat ćemo da Gvajdo ima legitimitet da ih organizira umjesto njega i smatrat ćemo ga privremenim predsjednikom do legitimnih izbora".

Neke zemlje, poput SAD, Kanade i brojnih zemalja Latinske Amerike, već su priznale Gvajda za predsjednika Venecuele.

Maduro ima podršku Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Turske te optužuje SAD da stoje iza državnog udara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.