KRIZA

Hrvatska priznala Gvajda za predsjednika Venecuele

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova

Huan Gvajdo. AFP

Avaz.ba

4.2.2019

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje o stanju u Venecueli. Iz saopćenja je jasno da Hrvatska podržava Huana Gvajda (Juan Guaido), predsjednika Nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom.

- Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venecueli te daljnjim produžavanjem političke, ekonomske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i povređivanja građana te brojnih uhićenja - istaknuto je u saopćenju, a prenosi Index.hr.

Ističemo važnost nalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venecuele.

Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.