AKCIJE

U Austriji uhapšen hrvatski trgovac oružjem, prodavao ga i nacistima

Uz ilegalnu trgovinu zaradio i prijavu zbog lažnog prebivališta

Austrija: Hrvat uhapšen zbog ilegalne trgovine oružjem. Ilustracija

Index.hr

5.2.2019

Austrijske agencije javljaju da je u Austriji policija uhapsila 61-godišnjeg trgovca oružjem iz Hrvatske. Trgovac oružjem uhapšen je u Štajerskoj uz pomoć Službe za odbranu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, austrijsku verziju SOA, a njegovo hapšenje je dovelo do otkrića još nekoliko trgovaca oružjem koji djeluju na području Austrije. 

Kod Hrvata su pronađeni pištolji, automatske puške, sačmarice i razno drugo oružje, a agenti su prije hapšenja od trgovca oružjem kupili jedan pištolj, dvije strojnice, dvije sačmarice i dvije poluautomatske puške. Uz ilegalnu preprodaju oružja Hrvat je zaradio i prijavu zbog lažnog prebivališta u Austriji.

Nakon pretresa prostora u kojem je 61-godišnji Hrvat uhapšen, uhapšeno je još šest preprodavača oružjem s kojima je sarađivao. Službe su i pratile njegove telefonske pozive, navode agencije.

Policija je pretražila i kuću 38-godišnjaka iz Gornje Austrije koji je poslovao s trgovcem oružja iz Hrvatske te su pronašli strojnice, puške, pištolje, dijelove oružja i metke, što su sve zaplijenili. 

Još jedna mušterija neimenovanog trgovca oružjem iz Hrvatske bio je i 57-godišnjak koji je kupio tri vatrena oružja. Tokom pretrage njegove kuće policija je našla i zabranjeno oružje poput elektrošokera i suzavca te predmete s nacističkim simbolima.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl (Kickl) je ovu akciju medijima opisao kao veliki uspjeh u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.