SVIJET

Erdoan: Mi smo protiv imperijalističkog stava Amerike i EU

Ranije rekao da se njegov prijatelj u Karakasu suočava sa činom sabotaže koji provode ekonomske ubice

Redžep Tajip Erdogan. Arhiv

Srna

5.2.2019

Pokušaji Zapada da smijeni predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas) su sve osim demokratije i vladavine zakona, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

On je istakao da Zapad nastavlja sa provođenjem protuzakonite odluke koja za cilj ima smjenu Madura.

- Je li Venecuela vaša? Kako smjenjujete nekoga ko je na funkciju izabran putem izbora? Kako dajete predsjednička ovlaštenja nekome ko nije ni izabran? Znate li šta je demokratija - upitao je Erdoan tokom obraćanja turskim poslanicima.

Pitanja su, očigledno, bila upućena zapadnim zemljama koje su priznale samoproglašenog privremenog predsjednika Venecuele Huana Gvajda (Juan Guaido).

- Turska ne prihvata svijet u kojem je moć u pravu. Mi smo protiv ovog imperijalističkog stava - istakao je Erdoan.

Erdoan je ranije rekao da se njegov prijatelj u Karakasu suočava sa činom sabotaže koji provode ekonomske ubice i obećao da će ojačati trgovinske veze Turske i Venecuele.

Ankara je u januaru, kada je kriza bila u punom zamahu, kritizirala SAD zbog konstantnog miješanja u unutrašnja pitanja Venecuele.

Turski predsjednik se i sam suočio s pokušajem državnog udara u julu 2016. godine, za koji Ankara krivi muslimanskog intelektualca Fetulaha Gulena (Fethullah Gülen), koji živi u SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.