ZANIMLJIVO

Uprkos strahu od vandalizma, u Velikoj Britaniji će se graditi statua Margaret Tačer

"Čelična lejdi" ostala je upamćena zbog svoje čvrste volje i još čvršćeg stava u politici

Margaret Tačer, preminula u 87. godini. Sky News

L.Đ.

5.2.2019

Vlada Velike Britanije uprkos strahu od vandalizma, odlučila je da odobri izgradnju statue Margaret Tačer (Thatcher), bivše britanske premijerke poznatije kao "Čelične lejdi" zbog svoje čvrste volje i još čvršćeg stava u politici, prenosi "Sky News".

Instalacija statue koštat će približno 30.000 funti ( približno 35.000 eura). Prvobitno je trebala biti postavljena na parlamentarnom trgu u Vestminsteru, no odlučeno je da to bude na brdu Svetog Petra u Granthamu, pod uvjetom da se podigne u roku od tri godine. 

Margaret Tačer, bila je na mjestu premijerke Velike Britanije od 1979. do 1990, najduže od svih britanskih predsjednika vlade. Bila je prva žena premijer. Postala je član parlamenta iz Konzervativne stranke u Finčliju, na sjeveru Londona 1959. godine, a povukla se iz Donjeg doma 1992.

Postala je lider Konzervativne stranke 1975. godine. Pobijedila je na parlamentarnim izborima 1979, 1983. i 1987. godine.

Bila je velika protivnica stvaranja centralističke Evropske unije smatrajući kako treba sačuvati postojeću Evropsku ekonomsku zajednicu. Poznata je po brojnim izjavama,  među kojima i njena tvrdnja da je Evropa kreirana na historiji, a Amerika na filozofiji.

Preminula je u 87. godini, 2013. godine od posljedica moždanog udara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.