VENECUELA Nakon sankcija

Nafta će biti preusmjerena evropskim i azijskim kupcima

Umjeren efekat

Srna
06.02.2019 16:47

Karakas će učiniti sve što je moguće da umanji efekte američkih sankcija protiv venecuelanske naftne kompanije PDVSA na globalnom tržištu, rekao je tehnički savjetnik ove firme Roni Romero.

- Mi se suočavamo s ilegalnim sankcijama SAD. Izvozimo oko 500.000 barela dnevno u SAD. PDVSA će sada preusmjeriti izvoz drugim kupcima u Evropi i Aziji - rekao je on agenciji "Sputnjik".

Romero, koji je državni predstavnik Venecuele u OPEK-u, rekao je da evropski i azijski kupci ne treba da se boje da kupuju naftu od Venecuele jer se sankcije SAD odnose samo na američke entitete.

On je dodao da Rusiju i Kinu ne interesiraju američke sankcije, te da će Venecuela učiniti sve što može da to ne utječe na tržište.

SAD su prošle sedmice uvele sankcije kompaniji PDVSA i zaplijenile sedam milijardi dolara.

Američki sekretar za državnu sigurnost Džon Bolton rekao je da će, osim toga, sankcije utjecati na izvoz kompanije u vrijednosti od 11 milijardi dolara u narednih godinu.

SAD kupuju značajnu količinu nafte od Venecuele, rekao je ranije američki ministar finansija Stiven Mnučin, dodajući da će sankcije imati "umjeren efekat" na američke rafinerije.

NA VRH