VENECUELA

Nafta će biti preusmjerena evropskim i azijskim kupcima

Umjeren efekat

Srna

6.2.2019

Karakas će učiniti sve što je moguće da umanji efekte američkih sankcija protiv venecuelanske naftne kompanije PDVSA na globalnom tržištu, rekao je tehnički savjetnik ove firme Roni Romero.

- Mi se suočavamo s ilegalnim sankcijama SAD. Izvozimo oko 500.000 barela dnevno u SAD. PDVSA će sada preusmjeriti izvoz drugim kupcima u Evropi i Aziji - rekao je on agenciji "Sputnjik".

Romero, koji je državni predstavnik Venecuele u OPEK-u, rekao je da evropski i azijski kupci ne treba da se boje da kupuju naftu od Venecuele jer se sankcije SAD odnose samo na američke entitete.

On je dodao da Rusiju i Kinu ne interesiraju američke sankcije, te da će Venecuela učiniti sve što može da to ne utječe na tržište.

SAD su prošle sedmice uvele sankcije kompaniji PDVSA i zaplijenile sedam milijardi dolara.

Američki sekretar za državnu sigurnost Džon Bolton rekao je da će, osim toga, sankcije utjecati na izvoz kompanije u vrijednosti od 11 milijardi dolara u narednih godinu.

SAD kupuju značajnu količinu nafte od Venecuele, rekao je ranije američki ministar finansija Stiven Mnučin, dodajući da će sankcije imati "umjeren efekat" na američke rafinerije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.