PORUKE

Tusk: Zagovornici Brexita bez sporazuma zaslužuju "posebno mjesto u paklu"

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti EU 29. marta bez postignutog sporazuma

Donald Tusk. Agencije

Fena

6.2.2019

Evropska unija neće nuditi nikakve nove ponude za Brexit i svi oni koji promoviraju britanski odlazak bez ikakvog sporazuma zaslužuju "posebno mjesto u paklu", izjavio je u srijedu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. 

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti EU 29. marta bez postignutog sporazuma, ukoliko premijerka Tereza Mej (Theresa May) ne uvjeri blok da ponovo pregovara o sporazumu o razlazu koji je već dogovorila u novembru i to ne usvoje skeptični britanski poslanici.

Dok se kompanije i vlade širom Evrope pripremaju za previranja izazvana Brexitom bez sporazuma, diplomati i zvaničnici tvrde da se Ujedinjeno Kraljevstvo sada suočava s tri glavne opcije: odlaskom bez sporazuma, sporazumom u posljednji čas ili odgodom Brexita.

Odbacujući pokušaj Mej da ponovo pregovara o sporazumu samo dan prije nego što bi trebala otputovati u Brisel, Tusk je izjavio da je napustio svaku nadu da bi Brexit mogao biti zaustavljen i da mu je sada prioritet izbjegavanje "fijaska" kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti blok.

- Pitam se kakvo to posebno mjesto u paklu izgleda za one koji promoviraju Brexit čak i bez šturog plana kako da se to sigurno izvede - izjavio je Tusk na zajedničkoj kconfereniji za štampu s irskim premijerom Leom Varadkarom, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.