NAORUŽANJE

Amerika kupuje izraelske odbrambene sisteme "Željezna kupola"

Čvrste međudržavne veze

Fena

6.2.2019

Vojska Sjedinjenih Američkih Država najavila je da planira kupiti ograničen broj proturaketnih odbrambenih sistema "Željezna kupola" od Izraela, prenijeli su izraelski mediji. 

- "Željezna kupola" bit će procijenjena i testirana kao sistem koji je trenutno na raspolaganju da štiti razmještene članove vojne službe SAD od širokog spektra prijetnji iz zraka i indirektne vatre - navedeno je u saopćenju vojske SAD.

U saopćenju izraelskog ministarstva odbrane piše da je američka vojska rekla Izraelu da je odlučila kupiti sisteme "za momentalne potrebe vojske SAD".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je i ministar odbrane, rekao je da je takva odluka "veliko dostignuće za Izrael" i daljnja potvrda "čvrste veze sa SAD i, također, rastućeg izraelskog statusa u svijetu".

- Izrael ima "Željeznu kupolu" i "Željeznu pesnicu". Naši sistemi mogu se suočiti sa svakom prijetnjom - dodao je Netanjahu.

Krajem 2017. sistem "Željezna kupola" izložen je na godišnjem sastanku Udruženja vojske SAD, profesionalog udruženja oficira, te su zvaničnici Pentagona navodno izrazili interes da ga kupe.

Sistem, koji su razvile izraelska kompanija "Rafael" i Izraelska avijacijsko-svemirska industrija, namijenjen je presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata, a izraelska vojska koristi ga od 2011.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.