ANALIZA CNN-A

Sat otkucava: Još 50 dana do Brexita, a "niko ništa ne zna"

Britanska budućnost talac dugotrajnog prepiranja političara s konkurentnim ideologijama

Ilustracija. Agencije

Avaz.ba

7.2.2019

Velikoj Britaniji ostalo je još 50 dana da napusti Evropsku uniju. I dalje niko ne zna kako će se to dogoditi, ako se uopće i dogodi, piše CNN.

Upravo to je i razlog za nezadovoljstvo predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, koji je u srijedu naveo da postoji “poseban krug pakla” za one koji promoviraju Brexit bez ikakvog plana da ga izvrše.

Njegove riječi jesu izazvale negativne reakcije u Vestminsteru, ali za mnoge zakonodavce i zvaničnike koji mahnito tragaju za izlazom iz Brexita Tuskove riječi su istinite, navodi američki portal.

Kako se navodi, prilično je zapanjujuće da je britanska budućnost talac dugotrajnog prepiranja političara s konkurentnim ideologijama, a sat i dalje otkucava do 29. marta – kada je planirano i zvanično okončanje Brexita.

Tereza Mej (Theresa May), koja je ostala premijerka uprkos tome što predsjedava “jednim od najvećih političkih fijaska koji se pamti”, danas će otputovati u Brisel u pokušaju da uvjeri lidere EU da pristanu na ključne promjene u sporazumu koji će, u teoriji, biti prihvatljiv zakonodavcima u Vestminsteru.

Prošle sedmice donji dom glasao je za to da traži od EU da napravi “alternativne aranžmane” za podršku Sjeverne Irske, glavnu prepreku britanskom parlamentu da se saglasi s Terezinim sporazumom o Brexitu.

- Kada Mej održi razgovore s Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom (Jean-Claude Juncker) i drugima, malo je vjerovatno da će postići bilo šta značajno da bi zakonodavci promijenili mišljenje. Muziku iz Brisela, pojačanu komentarima Tuska o paklu, nije lako slušati, nikako - navodi CNN.

Premijerka će u Belgiju stići nakon sastanka s političkim liderima u Belfastu, gdje ju je Demokratska sindikalna stranka upozorila, čiji su joj glasovi potrebni za cjelokupnu većinu, da neće podržati njen sporazum bez promjena.

Nakon današnjeg sastanka u Briselu, Tereza Mej će otići u Dablin da bi se sastala s tamošnjim šefom vlade i razgovarala o granici. 

Do petka uvečer, kada Mej ima večeru s premijerom Irske, ostat će 49 dana do kraja Brexita, a kada se premijerka sljedeće sedmice obrati donjem domu s onim što se njeni najbliži savjetnici nadaju da će biti djelotvoran plan, preostat će još 44 dana. S obzirom na to da političari iz različitih stranaka ostaju podijeljeni oko toga kako bi Brexit trebao izgledati, teško da će se nešto dogoditi do tada.  

- Nameće se pitanje koliko će biti blizu krajnjeg roka prije nego što dogovor bude postignut. A onda i ovo: kada će britanske firme i porodice početi ozbiljno skladištiti hranu i lijekove da bi se pripremili za neizbježnu paniku koja će se dogoditi u posljednjoj sedmici marta, ako zemlja ne postigne dogovor - navodi CNN.

Kako se navodi, sužavanje vremenskog okvira učinilo je jednu stvar, a to je da je izoštrena politika opozicionih laburista.

Lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) uputio je pismo premijerki u kom je iznio pet zahtjeva koji bi, ukoliko budu ispunjeni, doveli do toga da se njegovi poslanici vrate na glasanje krajem ovog mjeseca. Ovi zahtjevi uključuju veća prava i zaštitu radnika, stalno članstvo u agencijama EU i sigurnosne programe, blisko usklađivanje s jedinstvenim tržištem.

Ovaj plan je značajan, ne samo jer pokazuje najjasniju Korbinovu politiku još od 2016. već jer i pokazuje da bi mogao pobijediti “meki Brexit”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.