BIZARNO Iznos koji je pravni tim vlasnice tražio

Austrija mora platiti 1,5 miliona eura odštete za Hitlerovu kuću

Porodica Pomer bila je vlasnik zgrade prije nego što ju je 1938. godine kupio Martin Borman

Telegraf.rs
07.02.2019 12:25

Rodna kuća Adolfa Hitlera

Foto: Profimedia/Wikipedia

Država Austrija morat će isplatiti 1,5 miliona eura vlasnici kuće u kojoj je 1889. godine rođen nacistički vođa Adolf Hitler, odlučio je sud u srijedu. 

Okružni sud u Ridu ocijenio je da je država premalo obeštetila vlasnicu ovog zdanja, koje se nalazi u mjestu Braunau na Inu.

Naređeno je da vlada isplati vlasnici Gerlindi Pomer (Gerlinde Pommer) 1,5 miliona eura, što odgovara iznosu koji je pravni tim vlasnice tražio nakon naručivanja procjene imovine, prenose agencije.

Njoj je država za kuću, koju je nacionalizirala pošto su propali višegodišnji pokušaji da je otkupi, isplatila obeštećenje u visini od 310.000 eura.

Porodica Pomer bila je vlasnik zgrade prije nego što ju je 1938. godine kupio Martin Borman (Bormann), blizak Hitlerov pomoćnik. Zgrada je stavljena pod zaštitu države i vraćena porodici nakon Drugog svjetskog rata.

Gerlinda Pomer je naslijedila imovinu 1977. godine.

Zabrinuta da bi neonacisti mogli podići Hitleru neku vrstu svetišta, austrijska vlada preuzela je zakup ubrzo nakon toga.

Do 2011. godine u njoj je bio centar za osobe s invaliditetom, ali je Pomer raskinula sporazum kada je vlada željela da je učini više pristupačnom osobama u invalidskim kolicima.

U 2016. godini austrijska država je naredila obaveznu kupovinu trospratne zgrade i parkirališta nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se otkupi od Pomera. Ona je odbila da proda zgradu ili provede neophodne popravke.

Pomer je osporila zapljenu rekavši da je to neustavno, ali je sud odlučio u korist države.

Hitlerova rodna kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste, a veliki broj ekstremista putuje u Braunau na Inu da bi se slikali ispred zgrade.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka 2016. godine je izjavio da će zgrada biti srušena do temelja i da će biti podignuta nova zgrada.

Kritičari su, međutim, rekli da će država ukloniti svoju neugodnu vezu s Trećim rajhom ako nastavi s prijedlogom. 

NA VRH