PORUKE

Porošenko: Sjeverna Makedonija upropastila plan Rusije

Ova balkanska država uskoro postaje 30. članica Alijanse

Petro Porošenko. Arhiv

B92

7.2.2019

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je put Sjeverne Makedonije u NATO bio veoma težak, ali da je ta zemlja pokazala jedinstvo. 

Kako prenose ukrajinske novinske agencije, Porošenko je rekao i da je Rusija pokušala spriječiti ulazak Sjeverne Makedonije u NATO.

Agencija navodi da je ukrajinski predsjednik to izjavio tokom zasjedanja Vrhovne vlade, a prije glasanja o zakonu o izmjenama i dopunama Ustava Ukrajine u vezi s načinom stjecanja punopravnog članstva Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

Dodaje se da je 6. februara u Briselu potpisan protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO i da će ta balkanska država uskoro postati 30. članica Alijanse.

- Put Sjeverne Makedonije bio je veoma težak, ali je ta zemlja pokazala jedinstvo i srušila je ruski plan kojim je Rusija pokušala zaustaviti ovaj izuzetno važan korak u pravcu jačanja sigurnosti u Evropi. Vrata NATO-a su postala otvorena za 30. zemlju - rekao je on.

Kako je Porošenko istakao, tog dana je Evropska komisija donijela odluku o članstvu Sjeverne Makedonije u EU.

- To je još jedan pokazatelj kako je taj proces povezan i dvosmjeran – NATO i EU - zaključio je predsjednik Ukrajine.

Podsjetimo, protokol o pristupanju Makedonije NATO-u potpisan je u srijedu u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra vanjskih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.  

Na ceremoniji u sjedištu NATO-a Dimitrov se pozdravio s ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri vanjskih poslova, ali su protokol s Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO-u da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu.  

Po potpisivanju pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a punopravna članica postat će kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratificiraju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratificira protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno je da proces pristupanja u NATO traje oko 18 mjeseci, ali prema najavama iz sjedišta Alijanse koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može očekivati punopravno članstvo u junu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.