NAPETOST

Francuska povlači ambasadora iz Italije zbog "žutih prsluka"

Slučaj bez presedana

Fena

7.2.2019

Francuska povlači svog ambasadora iz Italije u jeku rastućih napetosti nakon što se zamjenik italijanskog premijera sastao s demonstrantima iz pokreta "žuti prsluci" i niza kritičnih italijanskih komentara protiv vlade francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Portparol francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes fon der Mul (Agnes von der Muhll) navodi u izjavi za javnost objavljenoj u četvrtak da je ambasador vraćen u zemlju "na konsultacije" i zatražila je od Italije da se vrati prijateljskim odnosima "vrijednim naše zajedničke sudbine".

Zamjenik italijanskog premijera Luiđi Di Maio (Luigi Di Maio) sastao se s predstavnicima grupe "žuti prsluci", koji su objavili namjeru da učestvuju na izborima za Evropski parlament u maju.

Di Maio je kazao da je njegov populistički pokret spreman da pomogne francuskim antivladinim demonstrantima i optužio je Francusku da podgrijava evropsku migrantsku krizu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je to "neprihvatljivim" uplitanjem u francusku demokratiju i slučajem bez presedana otkako su se dvije zemlje udružile nakon Drugog svjetskog rata kako bi pomogle u stvaranju Evropske unije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.